Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Het bezoekuur: last of zegen?

Bezoek komt vaak van ver of toevallig van een poli en ‘echt maar heel even aanwippend’ buiten bezoekuur.

Bezoek komt geregeld voor het bezoekuur begint om ver na sluitingstijd te vertrekken. Voor een verpleegkundige is bezoek de mensenstorm die met veel drukte in de weg komt zitten en stoelen nooit weer opruimt. Bezoek betekent pottenkijkers en lastige vragen en nog maar eens herhalen wat je die dag al drie keer vertelde. Door bezoek kan je niet bij een katheterzak of kast. Bezoek gooit jassen op andermans (schone) bed. Bezoek brengt griepen mee, waartegen plegen worden geënt. Bezoek maakt flauwe grappen over een borrel, als je drinken aan komt bieden.

Maar bezoek brengt schone was en bloemen mee. En tekeningen of foto’s van onmisbare kleinkinderen. Bezoek praat over weer en buren en duur ziekenhuisparkeren, in plaats van over ziekte en leed. Bezoek betekent troost en herkenning en onmisbare bemoeienissen. Bezoek koopt nieuw ondergoed en pyjama’s. Bezoek ziet wat zusters missen, omdat bezoek de zieke beter kent. Dus gaan bezoekers vragen stellen aan niet te traceren verpleegkundigen. En ze moeten wel, want patiënten weten vaak ’s middags al niet meer wat de dokter vanmorgen vertelde.

Mocht je nog eens tegen zo’n flauwe grappen makend obstakel opbotsen, bedenk dan dat patiënten deze grappenmakers nodig hebben om de ziekenhuisopname die ze nodig hebben te overleven.

Wat zijn jouw ervaringen met bezoekers?

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Die flauwe grappen nemen we heus wel voor lief. Maar geen begrip krijgen als je het bezoek verteld dat bij elke patient 4 à 5 mensen aan het bed ècht teveel is, daar wordt ik wel kriegelig van. Evenals mensen die zonder te vragen buiten bezoektijden gewoon een kamer opkomen om een patient te bezoeken alsof dàt de gewoonste zaak van de wereld is. Waarom niet even vragen of het gelegen komt. Negen van de tien keer vinden wij het goed.

 3. Over het algemeen is het voor de patient een welkome afleiding.
  Toch brengt het bezoek soms ook een hoop onrust door de ruime bezoektijden 14.00 tot 16.30 en van 17.30 tot 20.00 )chirurgische afd’en fam leden die zich niet aan de bezoektijden houden. Dit maakt dat wij ons werk niet ongestoord kunnen doen en patienten geen momentje meer krijgen om even een middag dutje te doen of post ok patienten geen gelegenheid hebben om bij te komen voor er weer iemand aan hun bed verschijnd.
  Patienten worden om 6.00 al gewekt door vp personeel en mogen blij zijn als om 23.00 het licht uit is..waar is een ziekenhuis voor? om bij te komen …daar is geen sprake meer van..

 4. in mijn 30 jaren ervaring als verpleegkundige heb ik voor 80% positieve ervaringen met het bezoek.Allereerst is het voor de patient meestal plezierig, kun je eventueel vragen beantwoorden, uitleg geven als het nodig is.
  Als de patient onrustig is, is bezoek vaak een positieve komst, veel orust verdwijnt vaak.
  Ze zijn vaak bereidwillig mee te helpen met verzorgende taken.
  negatieve punten zijn soms de opmerkingen, maar daar probeer ik wel een positieve draai aan te geven.Humor is een heel goed medicijn.
  We hebben wel bezoektijden,maar bij ons is het geen probleem wanneer eigen familie op andere momenten langskomen(hartbewaking), liefst wel in overleg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.