Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hier waak ik

Het bordje bij de voordeur 'Hier waak ik' maakt voor de buitenstaander wel indruk, maar bij onze cliënten weet ik vaak wel beter.

De variatie aan viervoeters die ik achter de voordeur aantref is overweldigend. De meeste honden zijn absoluut ongevaarlijk, alhoewel er soms dieren bij zijn, waar je toch liever even voor om loopt.

Wij hebben op het ogenblik veel cliënten
waar we al weken achtereen komen. Daar kom ik dan Amber, Pukkie of DeeJay tegen. Alle drie honden met hun eigen gebruiksaanwijzing.

Amber is een Labrador op leeftijd, die je erg enthousiast begroet, er eigenlijk op hoopt dat je even met haar een blokje om gaat, maar tevreden is met een aai over de bol. Vervolgens stuurt de baas haar weer naar de mand. Want Amber heeft de gewoonte om haar bot precies achter je neer te leggen, zodat je daar nietsvermoedend nog wel eens over struikelen kan.

Heel anders is de Yorkshire terriër Deejay. Die zal je – hoe lang je ook al langskomt – elke keer weer met een luid geblaf begroeten. Aanhalen is het minste wat je kunt doen, want anders blijft hij in de weg lopen. Het liefst bemoeit hij zich overal mee, en het is handig om je tas niet op de grond te zetten, want dan kan er nog wel eens wat met de inhoud gebeuren.

Mijn huidige favoriet is de hond Pukkie. Niet echt een duidelijk ras. Pukkie is oud, doof en erg slechtziend. Hij schuifelt rond in de kamer van de bewoonster van een boerderij in het buitengebied. Je hoort hem niet en tijdens je werk kun je hem wel horen hijgen. Want hij ligt altijd dicht in de buurt van de bazin als je aan het werk bent. Met Pukkie hebben de eigenaren al veel beleefd, en hij maakt echt deel uit van het gezin.

Een holistische mensvisie: dat is ons op school met de paplepel ingegoten. Bekijk de mens als geheel, neem zijn omgeving mee. Hele fraaie theorieën waar we van alles mee kunnen, maar volgens mij hebben Henderson, v.d. Brink-Tjebbes, Orem en Carpenito niet kunnen bevroeden hoe huisdieren ook een rol spelen in het leven van veel cliënten.

Ik zie veel honden met een toegevoegde waarde in de huizen van cliënten, maar ik kom veel minder katten of andere dieren tegen met een dergelijke functie. Jullie wel?

1 REACTIE

  1. Beste Jos,
    Dat is nogal een statement! Maar ik ben het wel met je eens: hoe ziek, brak een hond ook moge zijn, hij/zij blijft trouw aan zijn baasje. Een kat kan dat niet. Zit in de aard van het roofdier. Een kat is een solitair, een hond is gewend om in roedels op te treden. Binnen een roedel heerst een strikte hiërarchie. Eeen kat heeft ook geen baas, de omgeving is van de kat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.