Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Hoe SMART kun je zijn….

Alsof het niks is: tweeduizend wijkverpleegkundigen erbij!!! En dat voor 1 miljoen euro....

Tenminste, als Job Cohen en de PvdA hun zin krijgen…. De partij stelt voor het geld weg te halen bij de boven de Balkenende norm verdienende zorgbestuurders. Daarmee zou gemakkelijk de 1 miljoen euro die het plan kost, betaald kunnen worden, is in het persbericht te lezen.

Om te beginnen is het een bekend feit dat verpleegkundigen niet goed kunnen rekenen, maar als ik 1 miljoen door tweeduizend deel, kom ik aan 500. Dus de wijkverpleegkundige van de PvdA kost maar 500 eurootjes….?! Of is het een fout in het persbericht. Laten we daar maar even van uitgaan… Honderd miljoen euro lijkt me een beter bedrag!
Ik heb nog een suggestie om er nog zo’n 1000 fte’s aan zorgers bij te kunnen doen.

Schaf de belachelijke papierwinkel af in de thuiszorg! Ik word bijvoorbeeld helemaal simpel van de eis van het Zorgkantoor en de inspectie dat elk zorgdossier compleet moet zijn met een anamnese, zorgleefplan, SMART geformuleerde doelen en evaluaties.

Als vroeger iemand pijn had, dan gaf je een paracetamol of oxycontin extra. Probleem opgelost!

Nu moet je om te beginnen de actuele medicatielijst voorhanden hebben en een schriftelijke opdracht van de arts voordat je iets mag geven. Daarnaast moet in het zorgdossier woorden van deze strekking worden opgenomen:

Diagnose: … heeft de wens om adequate pijnbestrijding te ontvangen vanwege de pijn voortkomend uit een niet behandelbaar darmcarcinoom met metastasen op diverse plaatsen in het lichaam, zich uitend in pijnbeleving die boven de pijngrens van …. ligt.
Doel: …. heeft 24 uur per dag een Numeric Rating Score  onder de 4
Actie: pijnbestrijding volgens voorschrift arts.

Ik vulde gisterochtend nog zo’n doel in bij iemand thuis, een oud-verpleegkundige. ‘Gelukkig hoefden wij dat nog niet te doen. Wij hadden het veel gemakkelijker vroeger!’

Wilden we daar niet met zijn allen weer naar toe, naar die goede oude tijd?!

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Een zorgdossier moet niet een doel op zich worden, zoals dat binnen mijn thuiszorgorganisatie helaas is geworden. Dat stimuleert de medewerkers niet om zorg te dragen voor een goede verslaglegging van de zorg. Bij de zogenaamde dossiercontroles die periodiek gehouden worden (zodat je als instelling weer je puntjes kan behalen voor de certificaties) worden de dossiers even snel weer “bijgewerkt” om vooral die goede score binnen te halen. Allerlei overbodige formulieren en handtekeningen(???)onder elk papiertje, worden even snel voor de dag gehaald en in de dossiers gestopt. Heb ik nooit aan meegewerkt, wil ik ook niet aan meewerken. Zonde van de tijd en bovendien: wie houdt hier wie voor de gek? Hiermee schieten we het doel volkomen voorbij! Clienten in de thuiszorg ondertekenen een zorgovereenkomst en dat moet genoeg zijn.
  Een zorgdossier hoort een middel te zijn waarmee je de zorg inzichtelijk maakt voor zowel de client als de hulpverlener. Voor een goede continuiteit van de zorg. En ja, daar heb je naar mijn mening wel een zorg/verpleegplan voor nodig(wat mij betreft via de PES)en vooral goede verslaglegging. Inzichtelijkheid, bijstellen van de doelen etc. dragen bij tot een goede continuiteit van de zorg. Het is onderdeel van je professionaliteit. Maar dus niet met allerlei formuliertjes en handtekeningen onder zorgplannen e.d.
  @ Jos: wat betreft medicatie Jos, gezien de vele incidenten op dit gebied verbaas ik mij erover dat je een actueel medicatieoverzicht/aftekenlijst overbodig vindt? Ik neem toch aan dat je weet dat jij verantwoordelijk bent voor wat je een client/patient toedient? Daar heb je dan toch een actueel medicatieovezicht + aftekenlijst en zonodig een schriftelijke opdracht van een arts nodig betreft het een voorbehouden handeling? Ik ga niet op eigen houtje een maagsonde inbrengen zonder opdracht van een arts. dat mag je ook niet als verpleegkundige/ziekenverzorgende. Telefonische opdracht is in een acuut moment voldoende maar daar moet wel een op schrift gestelde opdracht van de arts op volgen. Bekijk het ook praktisch: de collega na jou zou anders die arts weer moeten gaan bellen als er geen schriftelijke opdracht aanwezig is bij die client.
  Helaas zijn we een zwakke beroepsgroep wat betreft het in eigen handen nemen van onze eigen professionaliteit. Mijn stem verdwijnt ook in het luchtledige. Van mijn werkgever krijg ik te horen dat het nou eenmaal zo moet. Daar kun je het dan mee doen. Bundel je krachten zodanig dat onze stem als zorgverlener (verpleegkundigen en verzorgenden)ook gaat doordringen daar ergens in de politiek.

 3. Jos, ik ben het wel met je eens!Op het moment zijn er ook een legio zorgplannen met doelen waar ik van denk, dat moet je als opgeleid vpk toch zelf kunnen zien en niet uit een dossier hoeven halen??? Ik ben invalkracht en als ik dan een dossier zie met 56 zorgdoelen waarvan er bv tussen staat: bed opmaken om de dag daar zakt mijn broek van af. Alsof jezelf niet meer kan denken. Nee die professionalisering is iets te ver doorgeschoten in een onnodige papierwinkel en de zorg aan bed wordt hierdoor niet beter.
  Er zullen heus wel goede doelen geformuleerd worden maar er lijkt wel een soort brainwash te hebben plaatsgevonden van vpk die hier vierkant achter staan.
  Door deze tendens ben ik lekker bij het uitzendbureau gaan werken, en kan ik gewoon weer echte zorg verlenen en hoef ik niet naar allerlei vergaderingen, behandelplanbesprekingen en netwerkoverleggen, heerlijk!

 4. En welke goede oude tijd? Waarin de patiënt voor z’n eigen bestwil niet te horen kreeg wat ‘m mankeerde? De tijd waarin men in de ziekenhuizen om 4-5 uur ’s nachts begon met het wassen van mensen? 14 dagen nachtdienst aan 1 stuk? Uitkoken van naalden? Druppelsnelheid van infusen tellen tot je een ons woog? Geen tilliften?

 5. Je realiseert je blijkbaar niet dat deze eisen vooral de duidelijkheid voor de client dienen, in plaats van vroeger toen wij wel wisten wat goed was voor de client en dit al helemaal niet werd beschreven. Daarnaast is het bepaald niet de verdienste van Inspectie of zorgkantoren om deze eisen te stellen. Deze eisen komen tot stand op basis van landelijke consensus. Als laatste: dat moet je toch niet willen dat onze broodnodige profesionalisering onderuit gehaald wordt door dit een papierwinkel te noemen.

 6. Jos een goed geformuleerd zorgleefplan is iets waar wij als zorgmedewerkers zelf profijt van hebben, dat is een kwestie van deon en dan wordt je er van zelf handig en snel in. nee, het geneuzel van handtekeingen, bsn nummer + bron BSN nummer dat soort gedoe daar wordt ik moe van. Geen handtekening onder een ozrgleefplan, is geen besproken zorg met de client.Asl je start met zorg kost het minimaal 8 handtekeningen en vaak nog veel meer. Laat de client 1x tekenen voor het gehele dossier want dat ligt thuis bij de client in de kast. Kan hij/zij altijd lezen. En neem van mij aan Als er iets in staat waar men het niet mee eens de client het echt wel zegt, maar dat 99,9% bij hen bekend is en er niets geschreven saat wat uit de dikkeduim is gezogen. De politiek wil dat alles bewijsbaar/berekenbaar/in oproducten uit te lezen is, de zorg is deels doogeslagen in wantrouwen. Wat maakt dat alles vast gelegd moet worden en dubbel gecheckt. Dit speelt niet alleen in de thuiszorg. je moet je in het ziekenhuis bij de specialist, bloedprikdienst, bij ieder onderzoek, opname je steeds opnieuw legitimeren. Want het zou toch eens niet betaald worden, fraude zijn. Wij als kiezer hebbben daar onze invloed op. Dus laat je stem zeker horen. Jos de zorg is daar in nederland helaas niet de enige in. En de VVD maar roepen dat het minder wordt. Laat maar zien kabinet, geen woorden maar daden zou ik zeggen.

 7. als invalkracht in de thuiszorg ben ik juist heel erg blij met de duidelijk opgestelde doelen die altijd op dezelfde plek in het dossier staan.
  In enkele minuten kan ik me een beeld vormen van wat ik bij de cliënt moet doen. In een ideale wereld komt natuurlijk iedere dag dezelfde verpleegkundige bij de cliënt, maar helaas leven we niet in een utopie.
  Zonder de duidelijke, SMART, doelen zou ik mijn werk niet kunnen doen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.