Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdwond

Een bewoner is gevallen en heeft een immense hoofdwond. Conny moet zijn verband vervangen.

Als er bij ons een cliënt is met wondzorg, is de huisarts primair degene die zich over het beleid buigt. Meestal gaat het om een wond welke is ontstaan door een valpartij.

 

Gevallen op hoofd 

Laatst was er een bewoner van mijn afdeling gevallen in de badkamer en er zat een flinke glip in zijn wenkbrauw en voorhoofd. Het bloedde behoorlijk en ik zag al gauw dat het hechten met hechtpleisters, geen zin zou hebben. De gewonde man gebruikt ook nog bloedverdunners en dan is het proberen stelpen van zo’n wond een onbegonnen opgave. 

 

Huisarts 

Ik belde de huisarts, die vroege morgen. Deze zat midden in zijn ochtendspreekuur en het kon nog wel even duren eer hij kwam. Al met al duurde het anderhalf uur toen de dokter dan eindelijk kwam.

 

Moeilijk te hechten

Het was geen ideale wond om te hechten omdat het een zeer rafelige winkelhaakwond was. Het hechten ging ook zeer moeizaam en na een aantal mislukte pogingen zat er dan een hechting in. Toch bleef het maar bloeden. Met een ampul huidlijm over de wond leeggegoten en een drukverband met een behoorlijke laag bruine pleisters, bedankte de beduusde man de huisarts.

 

Opnieuw verbinden

Na twee dagen mocht het verband vervangen worden. Maar o, wat een drama werd dat! De bewoner zei dat de hele valpartij niet zo pijnlijk was geweest dan deze handeling. Alles zat vastgeplakt, in het haar en in de wond. Met een schaar heb ik het voorzichtig losgeknipt waar de pleisters in het haar vast zat. En na een pijnlijk kwartier kwam er een donker paars voorhoofd te voorschijn. De cliënt werd weer netjes verbonden, wel zo dat het niet meer in het haar geplakt werd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.