Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hygiëne

Verzorgende Conny vindt dat minister Klink wel eens stil mag staan bij de vraag waarom hygiëne-eisen niet altijd worden nageleefd.

Verzorgenden, verpleegkundigen en artsen, moeten beter omgaan met hygiëne in hun instellingen. Minister Klink van Volksgezondheid eist van de verpleeghuizen en ziekenhuizen voor 1 september dit jaar een plan van aanpak voor de naleving van de hygiëne-eisen en andere veiligheidsnormen. Anders zullen er dwingende maatregelen worden opgelegd.

 

Invullijsten

Dreigende taal van de minister. Ik vraag me af hoe die dwingende maatregelen er dan uit gaan zien. En wie gaat de verplichte veiligheidsnormen controleren? Ik kan mij voorstellen dat er eerst een nulmeting moet plaatsvinden. En daar is inzet en tijd mee gemoeid. Ik zie alweer hele invullijsten voor me. Vervolgens zal dit na een periode herhaald moeten worden. En dit alles moet met huidige budgetten worden bekostigd.

 

Handen wassen 

Het lijkt mij logisch om eerst te kijken waarom de al bestaande richtlijnen slecht worden nageleefd. Er is bijvoorbeeld een onderzoek gedaan naar het handen wassen door onderzoeksbureau Duo Market Research in opdracht van het vakblad Nursing en NewCompliance.  Veel zorgverleners blijken dit niet altijd te doen: van de 306 respondenten zegt ruim 40 procent de handhygiëne niet altijd toe te passen. In 41 procent van deze gevallen dacht men dat het niet nodig was om de handen te wassen.  En ruim 39 procent gaf tijdgebrek op als reden.  Deze uitslag geeft aan wat er mis gaat: tijdgebrek en gebrek aan kennis. Beiden zijn op te lossen met meer handen en aanvullende scholing, maar dat kost natuurlijk wat.

 

En het is niet alleen de hygiëne die tekortschiet. Het is meestal een opeenstapeling van factoren, zoals een uitbraak van griep of mrsa en onderbezetting, waardoor onnodig nadelige gevolgen voor zorgvragers ontstaan.

Voor mij is het duidelijk dat de gevolgen van de verschraling van gezondheidszorg in Den Haag niet zijn doorgedrongen, gezien de reactie van de minister.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.