Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infuuspomp

Een infuus dubbel- checken? Mag er dan ook meer personeel in de thuiszorg bij?

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzoek gedaan over het gebruik van infuuspompen in de thuiszorg. Dit naar aanleiding van incidenten. Zowel de familie, mantelzorgers als professionele zorgverleners zouden fouten maken met infuuspompen.

 

De IGZ heeft een taak de zorg te controleren, en het is goed dat zij vanaf de zijlijn een oogje in het zeil houdt. Maar ik krijg vaak het gevoel dat men aan de verkeerde kant staat kijken. De uitkomst van regelgeving is de praktijk. En daar begeven wij ons als verpleegkundigen en verzorgenden, als uitvoeders van de zorg. En: wij bedenken geen regels, wij voeren ze uit. En dat controleert dus de IGZ.

 

Ik zou graag zien dat de IGZ zich nu eens gaat richten op de besluitvorming waarbij de regels bedacht worden. Dan kan ze zien dat het veel eisen die aan ons verpleegkundigen en verzorgenden gesteld worden, onhaalbare kaart zijn. Een dubbelcheck, zoals de Inspectie wil bij de infuuspompen, is vaak niet mogelijk. Omdat er gewoonweg niet genoeg geld is, personeeltekort, etc.

 

Dat VWS vanuit Den Haag roept om mensen zoveel mogelijk in de thuiszorg op te vangen, is prachtig. Maar dan zullen wijkverpleegkundigen en – ziekenverzorgenden wel reële ondersteuning moeten krijgen. Anders is deze nobele gedachtegang niet te realiseren. Dus kom maar op met de middelen, zodat verpleegkundigen en verzorgenden op een goede manier kunnen werken, met minder fouten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.