Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Is een familiegesprek altijd nodig?

Verpleegkundigen in Heerenveen zullen wellicht niet blij zijn dat ik weer achter hun schermen kom gluren. Het wordt ook een irritante gewoonte, vind ik, dat ik steeds weer als bezoeker gebruik moet maken van ziekenhuizen.

Maar daar zit ik weer. Naast een bed. Deze keer is een ander familielid de klos. Flink ziek. Mijn ouders hebben al gewaakt, gelukkig herstelt mijn familielid zich enigszins. En dat mag ook wel, zie ik, want hij heeft een flink aantal levenslijnen. Stiekem speur ik langs etiketten. Ik zie lasix, sondevoeding en antibiotica.

Mijn moeder verwondert zich erover dat er sondevoeding is gestart, terwijl dit familielid niet tot overleggen in staat was en hij tot nu toe thuis met een palliatief beleid bekend was. Mijn vader is blij dat zijn familie geen honger hoeft te lijden. Mijn bezorgde moeder beaamt dit, maar had gehoopt op wat overleg.

‘Is er dan geen familiegesprek geweest?’ vraag ik mijn ouders, de eerste contactpersonen. Niks, zegt mijn moeder. Toegegeven, mijn ouders vragen ook nergens naar, maar hoort een verpleegkundige ook niet ongevraagd in informatie te voorzien? Hoe is dat eigenlijk op mijn afdeling?

Starten met sondevoeding bij een comateuze patiënt, wordt bij ons met de familie overlegd. Maar beleid wordt nog niet altijd standaard met naasten kortgesloten. Tja, de wakkere patiënt kan toch zelf zijn beleid doorgeven? Weer eens gewezen op mijn eigen onzorgvuldigheden, vraag ik mij af: hoe doen mijn collega’s dit in andere ziekenhuizen?

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bij een palliatief beleid of comateuze patient moet er niet alleen overlegd worden over starten met sondevoeding, maar moet men zich ook afvragen of men nog wel geneesmiddelen als antibiotica toe moet dienen.
    Voor het inzetten van een actie zul je je eerst moeten weten welk doel je bij de patient wilt bereiken.
    Als het doel is het lichaam te laten herstellen van een infectie= behandeling, zul je voeding moeten toedienen om dit herstel te bevorderen. Er zal een onderscheid gemaakt moeten worden tussen palliatief beleid en beleid wat erop gericht is om patient te laten herstellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.