Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kan ik het wel?’

De verpleegkundigen die voor een doorscholingsgesprek komen, kun je grofweg in twee groepen verdelen. De ene groep wil alleen checken of de uitgedachte strategie naar een nieuwe baan klopt. De andere groep is nog echt zoekende.

Lynn is bezig met de mbo-v en dat gaat haar prima af. Ze heeft interesse in verplegingswetenschappen, want haar droom is om beleidsmedewerker in een zorginstelling te worden. Daar heeft ze in ieder geval een hbo-opleiding voor nodig. Ze is nog werkzaam in een perifeer ziekenhuis, maar wil graag in een academisch ziekenhuis werken. Om alvast de sfeer te proeven, heeft ze zelf een dagje meelopen geregeld op een verpleegafdeling binnen het UMC Utrecht.

Lynn kan na een afgeronde mbo-v opleiding (3-jarig), instromen bij de hbo-v duaal. Deze duurt twee jaar en dat betekent dat ze na vijf jaar verpleegkunde kan starten met verplegingswetenschappen. Het UMC Utrecht biedt verschillende opleidingsvarianten voor verpleegkundigen. Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken welke past bij jouw beginsituatie, bij je manier van leren en de doelen die je nastreeft. Lynn komt er in ieder geval wel met haar ambities.

Mirthe is nog veel meer zoekende. Ze slaagde in 1999 voor de hbo-v. Vervolgens heeft ze verschillende banen gehad waaronder onderzoeksverpleegkundige. Toen is ze er twee jaar tussenuit gegaan omdat ze kinderen kreeg en haar man een eigen bedrijfje startte. Het stoppen met werken was op dat moment een prima keuze, maar nu gaat het toch weer kriebelen.

Wel heeft ze een aantal eisen zoals geen onregelmatige diensten, geen weekenden en bij voorkeur twee tot drie dagen werken in de week. Verder is ze perfectionistisch ingesteld en dat zit haar nog wel eens in de weg. Door het stoppen met werken is ze nu onzeker of het haar gaat lukken het vak weer op te pakken.

We hebben uitgebreid stilgestaan bij haar kwaliteiten en interesses. Ze houdt van een intellectuele uitdaging. Het contact met patiënten geeft haar veel energie. Ze is een echte specialist, wat wil zeggen dat ze houdt van verdieping in een vakgebied. Hierbij kun je denken aan de functies zoals diabetes-, ADHD- of astmaverpleegkundige. Maar er zijn nog veel meer varianten. Vaak zijn deze functies goed parttime uit te voeren. Mirthe ging weg met allerlei nieuwe ideeën om een vervolg aan haar carrière te geven.

Eigenlijk is het voor iedereen goed om af en toe stil te staan bij de vraag of je nog tevreden bent met wat je doet. En te onderzoeken wat je plannen voor de lange termijn zijn. Het is prima om te blijven waar je werkt omdat je daar genoeg voldoening uithaalt. Maar als je wat anders wilt, zijn er veel mogelijkheden. Zeker als je gemotiveerd bent om te veranderen, en bereid bent energie te steken in een opleiding en/of nieuwe baan.

Meer Nursing:


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.