Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Kindermishandeling: melden!

Het Catharina ziekenhuis is het enige ziekenhuis in de regio dat weet te vertellen hoe vaak er sprake is van (verdenking van) kindermishandeling en dat hierop acties uitzet.
Kindermishandeling: melden!

Dat was afgelopen week te lezen in het Eindhovens Dagblad.

Ons ziekenhuis werkt met het zogenaamde ‘SPUTOVAMO’-traject waarbij op de SEH-patiënten worden ‘gescand’ op het verhaal en het letsel: ‘kloppen’ de breuken, kan het verhaal wel bij het letsel, enz.

Sputovamo is vooral gericht op fysiek geweld. Er zijn echter nog andere vormen van kindermishandeling, waaronder huiselijk geweld, verwaarlozing en seksueel misbruik. Bij deze vormen heeft ons niet pluis- gevoel een belangrijke taak, maar ook letsel of blauwe plekken kunnen wijzen op bijv. seksueel misbruik. Volgens het krantenartikel komen we dus heel goed uit de bus, in vergelijking met andere ziekenhuizen hier in de buurt.

Ook in het landelijke nieuws is te horen dat ziekenhuizen kindermishandeling vaak niet herkennen. Ik moet dan meteen ook aan de reclame denken waarin een kindje in de bus stapt en waarbij iedereen zijn ogen dichthoudt. Zo gaat het dus echt in het dagelijkse leven.

Scholen, maar ook ziekenhuizen en zeker ‘de gewone buurvrouw uit de straat’ hebben de belangrijke taak van observeren en signaleren, maar ook mélden. Naar mijn idee is de grootste angst bij de meeste mensen dat ze wellicht ten onrechte iets melden en daarmee het gezin in een kwaad daglicht stellen en verdriet doen. Er zou misschien wat meer voorlichting moeten komen over hoe met een melding wordt omgegaan en wat de vervolgstappen zijn. Wellicht zou dat de meldingsangst verminderen.

Eerder schreef ik je over de klinische les die ik vorig jaar op het Nursing Event bijwoonde. Daarin toonde een forensisch psychologe foto’s van gewonde kinderen. Soms was het heel moeilijk om te achterhalen waar de wond nou door veroorzaakt was, van strijkijzers tot tanden, tot afdrukken van uitgedrukte peuken… Het was erg aangrijpend maar wel heel leerzaam.

Zou dat een hulpmiddel zijn om het wat herkenbaarder te maken?

Lees ook:

6 REACTIES

 1. In 90 procent gevallen werd niets gemeld. Zo kon Jan Publiek vernemen van de Minister naar ik meen. Wat dat voor gevolgen heeft gehad en nog overigens kunnen we allemaal konstateren. De ggz meldde in vele gevallen helemaal NIKS. Verschuilde richting familierecht achter hun wet privacy en beroepsgeheim en doen dat nog. Dat is mijn konstatering. Het BARST van de psychische kindermishandeling omdat klakkeloos nog steeds bij geboorte aan moeders met ernstige stoornissen en risico’s gezag wordt gegeven. Ondanks de tientallen ernstige zaken per jaar. Het land Nederland is een volkomen hypocriet rotland, met een enorme verschuiling achter de uitspraak “maar er is toch de rechter” en met een enorm “vertrouwen” nog steeds in het systeem terwijl het tegengestelde uit prima studies (Gardner) is gebleken. Vervreemding volop gepleegd door duizenden moeders met die en zonder die stoornissen wat kindermishandeling is in realiteit wordt nog steeds NIETS aan gedaan. Als het TE LAAT is ja. Dan lopen de kopprojekten vol en verkopen ze in dit land de zaak met dat de zorg aan kindertjes en kinderen goed zou zijn geregeld. Terwijl de oorzaak daarvoor allang bekend was.
  Voer meldplicht in voordat rechters gezag geven aan ernstige gevallen in risicogroepen die overigens helemaal bekend zijn en kunnen zijn. De valse verklaringen die ik las in dossiers druipen van het papier en nog STEEDS zegt de dan betrokken hulpverlening bekend met die feiten en risico’s NIKS.
  Dat is aan de orde in zaken. Begin daar eerst maar aan.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik werk op de SEH van een van de Haagse Ziekenhuizen.
  In deze regio is er een apart protocol wat ingaat op verschillende situaties rondom kindermishandeling.
  Dit houdt in dat wij een melding doen bij het AMK op basis van mishandeling van een van de ouders, daarbij hoeft het kind niet eens gezien te zijn op de SEH. Als moeder in elkaar is geslagen door vader of iemand anders en er zijn minderjarige kinderen in huis, wordt het gezin aangemeld bij het AMK. Zij nemen dan binnen 5 werkdagen contact op met het gezin.
  Deze melding wordt ook geplaatst bij een ouder met intoxicatie en psychische problematiek zoals TS.
  Het kind wat zelf gezien wordt met kindermishandeling wordt standaard door de kinderarts behandeld.
  De overige meldingen worden gedaan door de verpleegkundigen en/of arts. Er is een noodnummer beschikbaar als de situatie als onveilig wordt beschouwd.
  Sinds de invoering van dit protocol (2008) gaan er wekelijks meldingen de deur uit. En geen enkele is onterecht geweest!!
  Ik kan iedereen het protocol aanraden. Het geeft veel duidelijkheid en dat is prettig, zeker gezien ons beroepsgeheim.

 4. Over de ‘gewone buurvrouw’ gesproken, zo simpel is het niet om een melding ervan te maken. Maak je een melding bij de kinderbescherming dan kunnen ze alleen wat met concrete bewijzen, wat natuurlijk wel logisch is. Maar hoe kan de gewone buurvrouw hierin een rol spelen als de kinderbescherming niets kan met een vermoeden? Hoe bewijs je psychische mishandeling?

 5. Wij in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen hebben een team kindermishandeling en ik kan jullie precies vertellen hoeveel gevallen wij hier hebben gehad en wat er mee is gebeurd. Ik wil maar even zeggen dat het Catharina ziekenhuis niet het enige is die er zeer intensief mee bezig is!! Ook hebben we er scholing over georganiseerd en bij gewoond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.