Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klaar voor een nieuwe uitdaging!

Op de Nursing-website las ik het artikel: ‘Studenten lang niet klaar voor praktijk’.

In juni ben ik afgestudeerd. Ben ik dan klaar voor de praktijk? Ik denk het wel, tenminste zo voelt het! De laatste weken stel ik me steeds vaker situaties voor waarin ik moederziel alleen ben. Dan kan ik niet meer terugvallen op mijn begeleiding. En zal ik eigen beslissingen moeten nemen. Gelukkig lopen er wel nog altijd collega’s rond die meer ervaring hebben en waar ik dan een vraag aan kan stellen.

Ook kan ik me voorstellen dat het iets prettiger werkt, omdat je niet meer het idee hebt constant beoordeeld te worden. Daar had ik tijdens sommige stages namelijk moeite mee. Bij alles wat ik zei en deed had ik het gevoel gescand te worden. Gescand in mijn handelingen en in mijn manier van denken. Vaak heb ik dingen die ik dacht niet uitgesproken, want stel mijn begeleider denkt dat ik denk dat…

Als ik eenmaal afgestudeerd ben, verandert dat doemdenken, hoop ik. Je moet niet voor anderen denken, toch? Ik heb een eigen mening en daar sta ik voor! Dat mag ik ook uitspreken. Want ik ben dan volwaardig verpleegkundige met een eigen manier van denken en werken. Ik heb evenveel rechten als mijn collega’s en ik word niet meer beoordeeld.

Uiteraard ben ik voor een leven lang leren. En ik kan leren van mijn ervaren collega’s, maar zij ook van mij. Dat fingerspitzengefühl heb ik nog niet, dat zal ik moeten verwerven in de komende jaren. Ik hoop dat ik na mijn diplomering lekker aan de slag kan om aan het echt leven te proeven! Het leven van de full-time job als verpleegkundige. Geen leerling meer, maar wel een leergierige starter!

Laatstejaars leerlingen, zijn jullie klaar voor het echte leven? Heb je twijfels of ga je er gewoon voor?

1 REACTIE

  1. Ik ben zelf verpleegkundige niveau 4 en volg op dit moment de HBO-V duaal. Al tijdens mijn MBO opleiding merkte ik al dat er een groot verschil is met voltijd leerlingen en BBl leerlingen. De BBL leerlingen zijn toch beter voorbereid op het zelfstandig en verantwoordelijk werken op een afdeling. Als voltijd leerling sta je overgepland gedurende je opleiding. Het is dan ineens een grote stap als je als net gediplomeerd verpleegkundige er ineens alleen voor staat. Dit ervaart natuurlijk iedereen anders, maar komt toch vaak voor.
    Het is inderdaad wel erg prettig als je eindelijk echt zelf in het team staat als verpleegkundige. Je kan dan echt alles doen zonder gecontroleerd of zoals jij het zegt gescant te worden. Erg prettig!! Ik denk dat iedereen er wel klaar voor is, alleen is het even wennen aan de nieuwe situatie. Het niet meer leerling zijn maar gediplomeerd verpleegkundige!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.