Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

(Kwaliteits)verpleegkundige verpleeghuis. Nieuwe rol, nieuwe uitdaging!

Werken in het verpleeghuis niet uitdagend genoeg voor mbo- en hbo-verpleegkundigen? Integendeel! Door alle vernieuwingen in de verpleeghuiszorg liggen er volop uitdagingen. Zeker op de werkvloer, waar de veranderopdracht enorm is. Veel verpleeghuizen introduceren daarom de nieuwe rol van (kwaliteits)verpleegkundige. Maar hoe weet je of die nieuwe rol bij jou past?

Door Petra van Onna, coördinator Recruitment GrowWork gezondheidszorg

 

1. Hart voor kwaliteit
De belangrijkste vernieuwing in de verpleeghuiszorg is de focus op cliëntgerichte zorg en eigen regie. Tegelijk wordt de zorg steeds complexer en blijft veilige zorg belangrijk. Ook gaan veel verpleeghuizen over naar zelforganiserende teams. Dat vraagt om een hele andere manier van denken én werken en zorgt voor de nodige kwaliteitsvraagstukken. Want wat is eigenlijk goede, cliëntgerichte zorg? Hoe realiseer je kwaliteit van leven voor zeer kwetsbare cliënten? Heb jij hart voor kwaliteit? Door naar punt 2.

2. Takenpakket
Het takenpakket van een (kwaliteits)verpleegkundige kan verschillen per verpleeghuis. Maar de essentie is: vanuit je kwaliteitsrol ben je aanjager van de nieuwe, gewenste manier van denken en handelen. Jouw primaire taak is om je collega’s al coachend mee te nemen in veilige, cliëntgerichte zorg en eigen regie.

3. Past deze rol bij mij?
Als (kwaliteits)verpleegkundige moet je (hoog)complexe zorg kunnen leveren. Verpleegkundige ervaring is dus een must, intramurale ervaring een pre. Ben jij het type die kwaliteitsissues signaleert? En heb je affiniteit met ouderenzorg vind je het leuk om collega’s te coachen en mee te nemen bij het doorvoeren van verbeteringen op de werkvloer? Dan is deze rol echt iets voor jou!

4. Leergierig?
De rol van (kwaliteits)verpleegkundige in het verpleeghuis is nieuw. Logisch dus, als je nog bepaalde kennis en competenties mist. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie met de cliënt en de familie, het versterken van eigen regie en teamreflectie. Ben je leergierig en wil je jezelf hierin laten bijscholen? Onderzoek of je werkgever hier opleidingsbudget voor heeft.

5. Bepaal je wensen
Waar je bij werkgever x  50% meewerkt in het zorgteam, word je bij werkgever y 100% vrijgemaakt voor innovatie en collegiale coaching. Bedenk in ieder geval wat het beste bij je past. Vraag altijd hoe een organisatie is opgebouwd en wat de taakverdeling is tussen niveau 4 en 5. Is er sprake van een kwaliteitsteam, een project of is het een integraal onderdeel van je functie? Dat alles bepaalt hoe jouw werkweek er straks uitziet.

6. Wegwijs in oerwoud Weet je wat je wensen en ambities zijn? Zie je dan nog maar eens een weg te banen in het oerwoud van organisaties, vacatures, opleidingen en de verschillende invulling van de kwaliteitsverpleegkundige rol. Een gespecialiseerd bureau kan je helpen om zicht te krijgen op de verschillen en bij het maken van de juiste keuze.

Kijk op www.growwork.nl voor vacatures en het Opleidingsprogramma (Kwaliteits)verpleegkundige in het verpleeghuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.