Het is maar een bescheiden keuze, die op het oog weinig met elkaar te maken hebben.
Zo was dinsdagavond verpleegkundige Jolanda de Mooij te zien in EenVandaag, waar zij uitleg gaf over haar boek waarin ze misstanden in verpleeghuizen aan de kaak stelt.
‘Dementerenden die door een of twee Haldol-druppels teveel, gedrogeerd zijn’ is kennelijk nog steeds aan de orde van de dag, terwijl daar al jaren geleden onderzoek naar is gedaan en over is gewaarschuwd. Net zo goed als er jaren geleden al is gewaarschuwd tegen het dreigende personeelstekort in de zorg…
Het VUMC zet sinds kort een hond in die clostridium-infecties kan opsporen. In plaats van een bacteriële kweek wordt nu de hond regelmatig losgelaten op de afdeling. Waar de hond iets verdacht ruikt, staat de patiënt een isolatie te wachten en moet een nader onderzoek het gelijk van de hond bewijzen. De arts die op het idee is gekomen, had geluisterd naar een verpleegkundige die aangaf zo’n infectiebron zelf goed te kunnen ruiken. ‘Als een verpleegkundige dat kan, dan kan een hond het zeker’ dacht de arts.
Demissionair minister Ab Klink besluit alsnog dat er nieuwe Persoonsgebonden Budgetten (PGB) kunnen worden verstrekt vanuit de AWBZ aan aanvragers voor palliatieve zorg. De storm van kritiek die opstak toen bekend werd dat per 1 juli jl. het geld voor de PGB’s op was, heeft in ieder geval gezorgd voor een aanpassing.
Als ik zo rustig het een en ander op me laat inwerken, herken ik in ieder geval een overeenkomst: in voorbeeld 1 en 3 wordt er niet geluisterd naar de deskundigen, in voorbeeld 2 hoort iemand wel wat er gezegd wordt (en handelt er ook naar!)
Helaas kenmerkend voor de zorg: er wordt niet meer geluisterd naar mensen uit het werkveld, maar naar de taal van het geld. En dat is altijd een slechte raadgever!
Ben benieuwd wat Prinsjesdag voor ons in petto heeft volgende week….
Luisteren is niet moeilijk
Mijn ervaring er word niet geluisterd naar deskundigen
Ook word niet naar de waarheid geluisterd
Ook al levert dit een beloning op
Zie http://www.dedoorzetter.nl link 100
afgelopen dinsdag was ik in eenvandaag wat opmerkelijk is dat er geen zorgverleners in het openbaar willen vertellen wat er mis gaat in de verpleeghuizen, naar ik vernam ben ik een eenling. als we willen dat het veranderd moeten we wel van ons laten horen. in mijn boek staan velen voorstellen ter verbetering om de kwaliteit van zorg naar een hoger plan te trekken want daar doe ik voor,hoop dat ze gebruikt gaan worden.
jolanda
Ik denk dat een deel van het probleem is dat de verpleegkundige beroepsgroep niet hard genoeg schreeuwt. Als we onszelf wat zichtbaarder maken en wat meer lawaai maken, misschien wordt er dan wel geluisterd?