Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Moeder worden, jong of oud?

Wordt het risico van moeder worden op oudere leeftijd niet onderschat? De verpleegkundigen op de kinderafdeling vinden van wel.
Moeder worden

Wij hebben een jong team. De gemiddelde leeftijd ligt denk ik rond de 29. Het team bestaat vooral uit meiden. Meiden, die op een kinderafdeling werken, en die zelf ook een grote kinderwens hebben. Er zijn bij ons altijd wel zwangere collega’s en altijd worden er baby’s geboren.

Onze plegen worden jong moeder. Moeder worden ná je dertigste? … Geen denken aan! Zo lang willen wij helemaal niet wachten. De voordelen van het jonge moederschap zijn bij ons allemaal bekend. We zien al genoeg kindjes waarbij het fout gaat.

Dat de leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt landelijk toch wel iets hoger ligt, blijkt wel uit de vele berichten in de media. Er worden steeds meer sectio’s uitgevoerd in vergelijking met dertig jaar geleden. Doordat de weeën van oudere vrouwen niet meer krachtig genoeg zijn, kost het meer moeite om vaginaal te bevallen. Daarnaast zou volgens hoogleraar Obstetrie Gerard Visser het baringskanaal ook aan weerstand verliezen.

Denkend aan ons team kan ik alleen maar blij zijn met plegen die het moederschap zo adoreren dat ze jong moeder willen worden. En waarvan de meesten gewoon vaginaal bevallen. Omlaag met dat landelijk gemiddelde!

Wordt het risico van ‘oud’ moeder worden niet onderschat? Sommigen vinden dat het wel meevalt.

Wat vind jij?

1 REACTIE

  1. Ik had graag eerder kinderen gewild, maar ze kwamen niet eerder nu ben iknog steeds bezig maar nog steeds zonder resultaat.
    Dus wordt binnenkort de sprong naar de medische molen gemaakt, soms komen kinderen op een oudere leeftijd maar dat is nog niet meteen slecht, soms is het niet anders, de kinderwens van een jonge vrouw is niet sterker dan die van een oudere vrouw of anders om, de natuur bepaalt niet de mens!
    Bovendien vraag ik me af, waar ligt nu de prioriteit van die moeders, dat deeltijd werken leuk bedacht hoor, maar dat gaat wel ten koste van goede(kwalitatief goede) zorg!
    Je bent maar weinig op het werk en wat er speelt gaat veelal aan je voorbij, ik denk dat het ouderwetse rollenpatroon nog niet zo slecht was, moeder thuis bij de kinderen, dat komt de relatie met je kinders veelal ten goede, bovendien kan niemand twee heren dienen, ik zie het links en rechts om mij heen, die meiden raken opgebrand door dat ze een dubbele belasting hebben, vanuit de prive situatie en vanuit de werksituatie!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.