Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Mijn stagiaires hebben geen goed beeld van zorg verlenen’

Conny merkt dat stagiaires die zij begeleidt geen goed beeld van zorg verlenen hebben.

Het begeleiden van leerlingen en stagiaires vind ik leuk om te doen. Het kost veel energie, maar als het goed gaat, krijg je er veel voor terug. De voldoening die het je geeft als werkbegeleider, wanneer een stageperiode goed afgerond wordt, is enorm groot.

Geen goed beeld

Ik bespeur de laatste tijd een verandering in de motivatie van de nieuwe stagiaires. Volgens mij is er een trend aan de gang. Wat mij namelijk opvalt bij met name jonge stagiaires, dat zij geen goed beeld hebben van wat het verlenen van zorg inhoudt. Ik vraag mij af of meer collega’s dit ervaren. Er zijn nogal wat veranderingen geweest in het voortraject van opleidingen. Daarnaast zijn er telkens weer variaties in de scholingen zelf.

Jeugdzorg

Het is mij nu al een paar keer overkomen dat een stagiaire schrikt van de basale basiszorg. Sommige hebben bij het begin al een afkeer van het wassen van een cliënt. De terughoudendheid en het niet durven wassen, blijkt vaak een groot struikelblok. Bij doorvragen wordt dan duidelijk dat ze eigenlijk niet in de ouderenzorg willen werken. Ze willen bijvoorbeeld met kleine kinderen gaan werken of iets doen met jeugdzorg. Dan is het onderdeel ouderenzorg  nu niet hetgeen waar zij ‘iets’, mee hebben. En dat maakt het natuurlijk wel lastig om je stageperiode gemotiveerd te doorlopen.

Wassen

Tijdens een gesprek met een van mijn stagiaires kwam naar voren dat het wassen op school op een pop toch wel heel wat anders was. En iemand helpen met de toiletgang vond ze nou niet bepaald leuk werk… Als na een aantal weken van proberen blijkt dat de afkeer blijft, dan lijkt mij dat er een andere route gekozen moet worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.