Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Nachtdienst op twitter

Het is weer zover. Nachtdienst. Ik heb me maar geprobeerd erbij neer te leggen, dat ik niet mag gaan liggen.

Geen bed voor mij vannacht. Nee, ik moet kijken hoe anderen slapen. En ademen. En ik schreef al eerder; daar ben ik niet zo goed in. Mijn lichaam wil liggen, mijn hoofd wil slapen. Of ik nou mijn ogen ’s nachts open houd of dicht, mijn brein staat in de spaarstand.

Zo heb ik vannacht mijn hoofd gestoten tegen een bureaublad. Ik heb infuussystemen vol laten lopen; met lucht. Meerdere dingen vielen uit mijn handen. Sommige dingen pakte ik op en liet ik nogmaals los. Ik vraag me af waarom dingen altijd tegenwerken ’s nachts. Volgens mij hadden de infuussystemen de nacht van hun leven, mij te treiteren met al hun klemmen en bochten.

En ik merk wel dat wakker blijven mij steeds beter afgaat, in de loop van het aantal nachten. Ik gaap momenteel niet en voel me alert. Ik ben het alleen niet. Waar ik denk dat ik dingen met een overdagachtige routinezwier uitvoer, maak ik fouten bij de vleet. Geen ernstige fouten, gelukkig. Daarvoor staat er een collega naast me. Want sinds ik al dit aan mijn leidinggevende toevertrouwde, heb ik altijd een collega aan mij zij.

Een collega doet je goed. Ook al hebben wij samen slechts 5 patiënten en is dan een tweede pleeg wel duur. Ik kan haar zo goed gebruiken. Om mijn denkfouten te filteren en om mee over mannen te klagen of over onze bazen. Samen is de nacht korter. Samen ben je een beetje minder zielig.

Als ik wel alleen en ’s nachts moet werken, zoek ik een wakkere DJ op de radio. Een lotgenoot. Als ik kan, open ik ook twitter. Daar is altijd wel iemand wakker. Soms tweet ik iets en dan antwoordt er een medenachtbraker. Dan is nachtleven even wat minder doods.

Geen idee welke zorginstellingen nog twitter toestaan. En geen idee welke verpleegkundigen ’s nachts even tijd hebben voor een ‘tweetversatie’. Maar ik zou zeggen: als je óók niet kunt slapen, maak dat dan even bekend. Kom even met me kletsen, als je toch wakker bent. Of met elkaar, als ik slaap. Laten we een #hashtag afspreken, zodat we elkaar kunnen vinden in het donker.

Wie komt met me twitselen, tijdens het waken? Wie kent er nog een goeie nachtmop in 140 tekens? Zie ik jullie daar?


Nursing komt met iets nieuws op Twitter: #nursingnacht. Speciale tweets voor verpleegkundigen in de nachtdienst, die gelijkgestemde collega’s willen spreken. Lees meer.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat een luxe met z’n tweeën in de nacht voor vijf patiënten.
  Ik zelf draai heel vaak nachtdiensten, maar ik sta er alleen voor, en dan heb ik 24 patiënten.
  Je raad het zeker wel, ik heb geen tijd hoor om te twitteren, heb wel wat beters te doen.
  Maar als je al moeite heb om je te concentreren dan raad ik je aan om dan niet te gaan twitteren.
  Ik hoop voor je dat je niet al te vaak in de nacht zit.
  En ik hoop inderdaad dat die gene roostert er rekening mee houd dat niet iedereen geschikt is voor de nacht, ook al weet je van te voren dat je alle diensten hoort te draaien, maar niet iedereen kan dit.
  Ik zelf draai alleen maar nachten, en ik kan er niet tegen om s’morgens vroeg te moeten gaan werken.
  Zo zie je, iedereen heeft wel zijn voorkeur.
  Heel veel sterkte als je in de nacht zit

 3. Er zijn plegen die geen problemen hebben met nachtdienst en er zijn plegen die moeite hebben met nachtdienst. Net zo goed als er plegen zijn die graag dagdienst draaien en plegen die niet vooruit te branden zijn op de vroeg ochtend. Ik ben dan ook van mening dat roosteraars daar zo veel mogelijk rekening mee moeten houden. Natuurlijk moet iedereen alle diensten draaien anders kun je geen rooster maken. Maar als het mogelijk is binnen het team……. Elke pleeg heeft toch ook verschillende kwaliteiten, waar je gebruik van kunt maken. De een kan uitstekend venflons prikken en de ander kan erg goed omgaan met dementerenden. Waarom vragen we wel die collega die zo goed kan prikken, maar is het “not done” dat je aangeeft niet op je best te zijn in de nachtdienst?
  Ik zelf vind nachtdiensten prima, maar moet ook eerlijk toegeven dat met name de eerste nacht de alertheid niet volop aanwezig is. Ik laat me in de nacht ook extra checken door collega en check mezelf ook extra. De volgende nachten gaat het beter, maar de eerste blijft lastig.
  En waarom zou je niet mogen twitteren, of een boek lezen of tv kijken om de nacht door te komen? Zolang het niet ten koste gaat van de patiënt is daar niets verkeerds aan.

 4. Herkenbare blog Sandra!
  @Katja: wat nou zelfmedelijden? Wat nou arme patiënten? Wat een zuurheid van jouw kant! dit is toch een website voor zorgwerkers? Mogen we hier niet af en toe ventileren? Ik vind het wel belangrijk dat de valkuilen van de nachtdienst door Sandra hier besproken worden! Onbesproken=onbekend=niks aan preventie kunnen doen.
  Je brak voelen tijdens een nachtdienst hoeft toch niet te betekenen dat je de patiënten links laat liggen?

 5. Hoi sandra,
  twitteren kan in je nachtdienst prima op je telefoon.
  Ik heb hem ook wel op de pc aanstaan. Maar veel leven is daar niet s nachts.
  #nachtdienst lijkt me goede om medestanders/mede ploeteraars of hoe je ons ook eigenlijk noemen wilt hihi ligt bij mij heel ergaan mn humeur 😛

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.