Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet-medicamenteuze pijnbestrijding bij kinderen

Wat doen wij aan niet-medicamenteuze pijnbestrijding bij ons op de kinderafdeling? Dit was het onderwerp van de literatuurbespreking die ik pas geleden gehouden heb voor mijn opleiding.
Niet-medicamenteuze pijnbestrijding bij kinderen

De literatuur was afkomstig uit het Tijdschrift Kinderverpleegkunde van maart. Dit artikel ging over niet-medicamenteuze pijnbestrijding bij jongeren van 12 tot 18 jaar.

Pijn

Pijn komt bij ons dagelijks voor. Het doel van mijn bespreking was collega’s te prikkelen om over pijnbestrijding na te denken en te discussiëren. Daarom had ik drie stellingen:

1. Niet-medicamenteuze pijnbestrijding is bij ons op de afdeling goed geregeld.
De meeste collega’s meenden dat er verbetering mogelijk was. In het TvK-artikel werd bijvoorbeeld post-ok zorg, oncologie of bijvoorbeeld de pijn door ontsteking of artritis besproken. Een van de collega’s heeft in ieder geval een afstudeerproject over complementaire zorg gedaan.

2. Niet-medicamenteuze pijnbestrijding neigt naar complementaire zorg, en daarvoor moet je geschoold zijn.
De meeste collega’s vonden dat je enige kennis van zaken moest hebben. Je kunt niet zomaar met een geurtje aan de gang gaan. Een andere collega vroeg zich af of aromatherapie wel geschikt was voor onze leeftijdscategorie. We bespraken methodes manier van pijnbestrijding, zoals afleiding, gebruik maken van fantasie, leeftijdsgericht speelgoed en ontspanningstechnieken. Het was grappig om te merken dat collega’s zich ineens bewust werden van de kleine dingen die ze al deden: een kruik, masseren van koude voeten of van geopereerde benen.

3. Ouders en kinderen met pijn voelen zich niet serieus genomen als wij niet-medicamenteuze pijnbestrijding voorstellen.

We waren het er met zijn allen over eens dat dit per ouder en kind heel verschillend is. Pijn mag in ieder geval nooit zeker weggewoven worden: mensen moeten zich gehoord voelen.

Snoezelkamer

Als conclusie kan ik stellen dat we vooral een ‘veilige kamer’ missen voor het kind, dus een snoezelkamer. We zouden de behandelkamer daarvoor in kunnen richten, zodat die direct na een onderzoek omgetoverd kan worden in een snoezelruimte (een kinderafdeling in Tilburg doet dit zo).

Heb jij nog tips ter verbetering van (niet-medicamenteuze) pijnbestrijding?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.