Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Niet verder vertellen

'Ik beloof geheim te houden wat mij in vertrouwen is verteld of waarvan ik het vertrouwelijk karakter moet begrijpen'.
Niet verder vertellen

Het is ons met de paplepel ingegoten; de zorgvrager mag vertrouwen op het beroepsgeheim van de zorgverlener. Dus alles wat je als beroepsbeoefenaar te weten komt, moet je voor je houden. Ja, je mag er wel met medebehandelaars over praten, maar als daarbij grenzen worden aangegeven, dan heb je die te respecteren. Lijkt simpel, toch?!

Nou, was dat maar zo! Op de bijscholing die ik onlangs als vakbondsconsulent kreeg, werd me het begrip subsidiariteit voorgehouden. Subsidiewatte?!

Nou wist ik wel dat je niet altijd je mond mag houden, maar van dit juridisch principe had ik nog niet gehoord. Het komt er in feite op neer dat de verpleegkundige/verzorgende zich de vraag moet stellen of in voorkomende gevallen het beroepsgeheim wel kan worden geschonden.

Een voorbeeld: een cliënt vertelt jou dat zij er helemaal klaar mee is, en dat zij een pistool heeft gekocht om haar ex-vriend, die haar stelselmatig mishandelde, te vermoorden. Je mag daar toch het vertrouwelijk karakter van begrijpen, toch?!  Dus, mondje dicht, tegen niemand wat zeggen!

Maar, is het mogelijk dat de veiligheid
van het slachtoffer op minder ingrijpende wijze kan worden beschermd dan door de politie in te lichten? Dat is dus wat jij je moet afvragen. Is dat niet zo, dan is het toegestaan je beroepsgeheim te doorbreken. Dit omdat je een acute en levensbedreigende situatie voor personen kan opheffen.

Er is een gigantisch grijs gebied te bedenken in ons werk, waar subsidiariteit niet altijd op gaat.
Bedenk dat je in voorkomende gevallen altijd contact op kan nemen met het juridisch loket van je vakbond om advies in te winnen.

Daarnaast is er ook nog altijd de mogelijkheid om anoniem te melden bij de politie, als je het niet weet. Weet wel, dat je dan voor je eigen geweten nog wel het een en ander te overdenken hebt.

Een tip: de artsenorganisatie KNMG heeft recent een handreiking beroepsgeheim en politie/justitie gepubliceerd. Vervang daarin het woord arts door verpleegkundige/verzorgende en je komt al een heel eind!

En hoe zit het dan met de privacy? Tja, is daar nog wel sprake van in het digitale tijdperk, waar je gegevens in honderden databases zijn opgeslagen? Stel, je wilt niet dat bekend wordt dat je in een ziekenhuis bent opgenomen. Als er iemand zich meldt bij de balie van het ziekenhuis met de vraag op welke kamer jij ligt, dan word je keurig doorverwezen…. Daarom willen verpleegkundigen het liefst niet in hun eigen ziekenhuis worden opgenomen, toch?!

Of, als je telefonisch een arts vraagt om gegevens voor je dossier, dan worden die gefaxt of via de e-mail verzonden zonder controle of je die gegevens ook echt wel nodig hebt.

Nee, het beroepsgeheim, dat staat nog redelijk overeind. Maar de privacy, dat kun je wel schudden, vrees ik. Kijk maar naar de manier waarop er wordt omgegaan met de medische gegevens van werknemers die zich ziek melden.

3 REACTIES

 1. Ik neem aan dat je je hebt voorgesteld als zijnde zorgverlener van mevr verbonden aan de zorginstelling. ( hallo ik ben pietje van zorginstelling avondrood, ik wil informatie over mevr X ) Dan is er dus eerder spraken van overdracht van informatie. Jullie beiden hebben de die belofte gedaan, en wordt dus van jullie beiden verwacht dat je proffessioneel met informatie omgaat.
  Als de SEH arts een dochter aan de telefoon had gehad die mevr al een jaar niet heeft gezien en niet de eerste contact persoon was, was het m.i. anders gegaan.

 2. Lees alle reacties
 3. Zo zat ik op stage in een verzorgingshuis. Mw. was niet meer aanspreekbaar en zat in een diabetisch coma (Irrelevant). Dus nader hand contact opgenomen met het SEH van het ziekenhuis en het was voldoende om alleen mevrouw haar naam te zeggen, en de arts-assistent vertelde mij zo het gehele verhaal. Stel dat ik nou een vreemde was geweest?

 4. laten we wel zijn, informatiestromen binnen ziekenhuizen zijn zo lek als een zeef
  Toen er papieren dossiers waren kon je met een witte jas zo naar binnen bij de centrale opslag en de dossiers in je koffer laden.
  Toen er computers kwamen werden de wachtwoorden op naam er naast geplakt.
  Een EPD is zo te hacken,gegevens bij verzekeringen te achterhalen,mensen die rekeningen voor verrichtingen krijgen laten dit achter in de vuilnisbak of bij hun boekhouder..
  Wat niet zo gauw in de boeken komt is de persoonlijke belevingswereld van clienten..Waarom niet? Omdat de hulpverleners daar zelf niet zo geinteresseerd in zijn of het niet kunnen hanteren in hun communicatie.
  Dat stuk blijft daarom privé..rest rekeningen,activiteiten en controles..en dat is o.h.a. vrij wild

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.