Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Norm

Conny denkt na over de vraag wie de norm voor de hedendaagse zorg stelt.
bnorm

En paar dagen geleden stelde een familielid van een cliënt mij de volgende vraag; wie stelt de norm van de hedendaagse zorg eigenlijk? Tja, dat vond ik een goeie! Want daarmee is eigenlijk alles gezegd. Uiteindelijk is deze norm de invulling van onze zorgverlening.

 

Normen Verantwoorde Zorg

Het eerste wat mij te binnen schoot was: de regering natuurlijk. Zij zijn degene die de wetten maken. Maar voor er een wetsvoorstel wordt aangenomen gaat er eerst een (hopelijk) gedegen studie en onderzoek aan vooraf. Maar ook vanuit de beroepsorganisaties worden er normen geformuleerd. Wie kent ze niet: Normen Verantwoorde Zorg. Deze zijn onderschreven door Den Haag.

 

Goedkope zorg

Omdat tegenwoordig een verschuiving heeft plaatsgevonden van aanbod- naar vraaggestuurde zorgverlening, zal er meer gekeken worden naar de individuele behoefte van een cliënt. Zorg is een product geworden. Daardoor kan het voorkomen dat je bij twee zorgvragers met dezelfde geïndiceerde zzp, een totaal ander zorg verleent. Het maakt niet uit wat voor zorg je levert, als het maar voldoet aan de gestelde normen. Het liefst zo goedkoop mogelijk want de bodem van de eens gevulde emmer met geld, is in zicht.

 

Voldoen aan wensen

‘Ach’, zei ik tegen de vraagsteller. ‘Uw moeder is degene die de norm bepaalt. Alleen in hoeverre wij daarin tegemoet kunnen komen, is eigenlijk de vraag.’
Wij zorgverleners zullen zo veel mogelijk aan de wensen van onze cliënten proberen te voldoen. Maar dan wel binnen de mogelijkheden van de organisatie, welke moet voldoen aan de Normen van Verantwoorde Zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.