Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek Jan Bonga

Bewoners van ver- pleeghuis Jan Bonga zijn niet voortijdig overleden, maar de zorg was wel onder de maat. De voorzitter van de Raad van Bestuur is opgelucht. Conny blijft bezorgd.

De uitkomst van het onderzoek naar de zorg in verpleeghuis Jan Bonga is bekend geworden: er zijn geen cliënten voortijdig overleden, maar de zorg was wel onder de maat. De voorzitter van de Raad van Bestuur heeft opgelucht gereageerd.

 

Aanleiding van het onderzoek was het opstappen van drie verpleeghuisartsen. Zij waren van mening dat er te weinig bekwaam personeel werkte waardoor belangrijke signalen niet werden opgemerkt. Volgens hoogleraar professor Froeling, die het onderzoek uitvoerde, is dit echter niet de oorzaak geweest van het overlijden van een aantal cliënten. Een slechte communicatie en het ontbreken van teamgeest was wat hem vooral opviel.

 

In een blog op de website van de Volkskrant is te lezen dat een onaangekondigd inspectiebezoek, op 21 april 2009, liet zien dat veel dingen niet goed gaan in Jan Bonga. Zorgcoördinatoren toetsen de basiszorg weliswaar aan de hand van zorgleefplannen. Maar het toetsen op papier is natuurlijk iets anders dan de werkelijke praktijk. Vanuit de gezondheidsraad zijn richtlijnen voorgeschreven voor het leveren van de juiste zorg. In protocollen staat te lezen wat aan kwaliteit mag worden verwacht. Maar als die verouderd zijn, zoals bij deze instelling, dan werk je niet bepaald kwaliteitsverhogend. En zo zijn er nog een behoorlijk aantal dingen die niet in orde zijn.

 

Wie nu precies verantwoordelijk is en voor wat, is mij nog niet geheel duidelijk. Wat wel helder is, is dat er veel mis is in zorgland. Het zou fijn zijn als er vaker een onaangekondigd bezoekje werd afgelegd door de inspectie. Dan heb je een indruk van hoe het werkelijk gaat, zonder opgepoetste en bijgewerkte dossiers. Ook daar ligt een stuk verantwoording.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.