Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Onvriendelijk scopiëren

Je doet je best als verpleegkundige. Je probeert het de patiënt comfortabel te maken en vooral ook snel te helpen. Een patiënt is gebaat bij vlot opknappen en duidelijke antwoorden. Het is echter zeer de vraag of jouw hulpverlenende prioriteiten gelijk zijn aan die van de patiënt.
Onvriendelijk scopiëren

Mijn patiënt gaat met veel tegenzin voor een colonoscopie. Hij vraagt bevend om een roesje en krijgt deze. Hij hoopt van de wereld te zijn en niks te merken van de slang die zijn meters darm overtreedt en verkent.

Het tegendeel is waar;  de patiënt voelt alles. ‘Deze pijn was nog erger dan die van de vorige scopie,’ zegt hij achteraf. En het is niet eens alleen de pijn. De patiënt omschrijft zichzelf als ‘lam op de slachtbank’. Daar lig je bloot gebild, met al waar je je een beetje voor schaamt in de lucht. En vól lucht. En dat doet dan weer pijn. Kortom, een afschuwelijk onderzoek, aldus mijn patiënt.

Gelukkig is het scopiëren vrij snel gedaan. De patiënt haalt opgelucht adem. Nu gaat de dokter, de zuster weer bellen en zal zij hem zo uit dit beangstigende hok redden. Niks is echter minder waar. De dokter pakt een andere slang en wil ‘nog even in de maag kijken’.

De patiënt zegt dat de dokter het meedeelt: ‘We gaan ook meteen even uw maag bekijken.’ De dokter zegt dat hij de patiënt om toestemming heeft gevraagd. Het roesje vertroebelt de waarheid wat. Hoe het ook zij, de patiënt wilde de tweede slang liever niet. Maar de tweede slang kwam wel. En daalde af tot ver voorbij de maag.

Als ik er lucht van krijg, hoe mijn patiënt onvoorbereid van twee kanten is belaagd met een scoop, vraag ik onmiddellijk de dienstdoende dokter om uitleg. Dit kan hij toch niet maken? De dokter zegt dat hij de patiënt om toestemming vroeg. En ja, hij kent het effect van dormicum op een goed gesprek. Maar nu is de patiënt in één klap af van scopen en zenuwen. Hij heeft de patiënt een plezier gedaan.

Ik blijf verward achter bij mijn onderzochte patiënt. De patiënt is inderdaad opgelucht dat hij niet nogmaals naar deze dokter heeft gemoeten. Nu is het maar klaar. Toch blijven zijn ogen nog een hele poos wat verwilderd rondkijken, waardoor ik blijf twijfelen aan de gunsten van deze dokter. Tja.

9 REACTIES

 1. Colonscopie/endoscopie…dit is fysieke mishandeling van een mens, met alle apparatuur die men tegenwoordig tot zijn beschikking heeft mag dit niet meer voorkomen! Hoe ernstig mijn situatie heel misschien ooit mag zijn: ik zal NOOIT zoiets met mezelf laten doen en wee degene die dit wel met mij doet!! Wees dus gewaarschuwd!!

 2. Lees alle reacties
 3. In Medisch Centrum de Baronie voeren wij regelmatig gastro- en coloscopieën uit. Indien er een coloscopie uitgevoerd dient te worden wordt de patiënt voorgelicht door de MDL verpleegkundige. Tijdens dit gesprek krijgt de patiënt en eventueel echtgenoot of familielid genoeg tijd om vragen te stellen om onduidelijkheiden uit de weg te gaan. De patiënt wordt voorbereid met het middel Picoprep, dit middel is minder belastend dan colofort of cleanprep. In plaats van de voorbereiding met 4 liter laxantia drinkt de patiënt 0.5 liter laxantia en dient daarnaast minimaal 2 liter heldere vloeistoffen te drinken. Naast een gastro- of coloscopie kan er ook een gastro en coloscopie tegelijk gebeuren zoals benoemd wordt in de casus maar de patiënt krijgt dit wel te horen bij het consult voorafgaand aan het onderzoek! In het geval van een coloscopie maken wij gebruik van een scopiebroek die de patiënt als prettig ervaart. Onze patiënten krijgen fentanyl voordat zij gesedeerd worden. De patiënt wordt gesedeerd met het middel Propofol. Dit middel is een zeer goed anesthesie middel dat ervoor zorgt dat de patiënt heerlijk slaapt en de arts rustig zijn werk kan doen. Het voordeel is dat dit middel zeer gemakkelijk te doseren is en het snel uitwerkt. Kortom patiënten lopen zeer tevreden de kliniek uit!

 4. Los van het feit dat het wellicht geïndiceerd is (laag Hb) of dat het, ook voor de patiënt, “makkelijker” (hoeft niet nog een het traject te doorlopen) is om de gastroscopie er maar meteen achteraan te doen, blijft er het informed consent bestaan. Indien hier niet sprake was van een acute situatie, zou er een uitdrukkelijke toestemming van de patiënt moeten zijn geweest. Wanneer iemand onder dormicum om toestemming wordt gevraagd, kan ik me voorstellen dat hier achteraf moeilijk om wordt gedaan.
  De opmerking van Bas, om vooraf dit soort zaken te bespreken, lijkt me zeer zinvol.

 5. M. Verstegen werpt een interessant licht op de zaak. Dan nog: je kunt vooraf met de patient afspreken dat als de colonscopie niets oplevert, meteen een gastroscopie een goed idee is. Zo betrek je de patient bij de planning en dat geeft grip op het gebeuren. Nu is de patient speelbal. Les voor de volgende keer?

 6. Mijn ervaring als endoscopieverpleegkundige is, dat er een zeer gegronde reden is om een gastroscopie ongepland gelijk na een colonscopie te doen. Vaak is het Hb van een patient bijvoorbeeld bedreigend laag, waardoor de oorzaak snel gevonden dient te worden. Als de oorzaak dan niet in de dikke darm (die overigens max. 1 meter is) gevonden kan worden, kan het hoger in het spijsverteringsstelsel zitten, wat een gastro noodzakelijk maakt. Buiten het voordeel van het nog werkende roesje, is een patient ook gelijk nog nuchter, wat dan een volgende keer ook niet hoeft. Denk niet dat deze dokter dit voor zijn eigen gewin doet, want de extra gastroscopie laat het (vaak al zeer volle) endoscopieprogramma zeker een kwartier uitlopen, wat weer nadelig is voor volgende patienten en de lunchpauze van de medewerkers.
  Wat mij overigens ook nog verbaasd in dit stukje is het feit dat de dokter de verpleegkundige zou gaan bellen om de patient uit het “hokje” te redden. Bij een gesedeerde patient namelijk zijn de “Internationale richtlijnen sedeatie” van toepassing, waarbij een arts en twee verpleegkundigen bij de patient aanwezig dienen zijn.
  Als een patient pijnlijke ervaringen heeft gehad bij een eerdere scopie, dan kan bij de Dormicum wat Fentanyl gegeven worden, wat een sterk pijnstillend effect heeft. Vaak ervaren patienten het juist als een enorme service dat er een extra onderzoek gelijk gedaan kan worden, omdat zij vaak heel veel klachten hebben.

 7. Ik heb vorig jaar zo’n onderzoek gehad. Geen pretje.
  Gelukkig lag ik er zedelijk bij, want om zo in je blote onderkant te liggen leek me helemaal niks.
  De verpleegkundige verblijde mij met n scopiebroek…Dit is n weggooi broek met aan de achterkant een opening om de scopie door te steken. Dit geeft je toch de bedekking tegen schaamtegevoel. Sommige ziekenhuizen gebruiken deze broek andere niet. Ik zou ze aanbevelen bij de ziekenhuizen die het niet hebben. Ik heb er op gegoogled … kijk eens op scopiebroek. nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.