Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenbeleid

Conny pleit ervoor dat er een speciaal ouderenbeleid is om 55+verzorgenden te behouden.

Er zijn steeds meer mensen die nu al doorwerken na hun 65e. Dit zijn vooral vrouwen volgens de statistieken. Het kabinet wil in 2020 de aow-leeftijd  verhogen naar 66 jaar en in 2025 zal de grens tot 67 jaar gaan. Voor ons medewerkers in de gezondheidszorg zal dit gegeven niet door iedereen met gejuich ontvangen worden. Omdat het werken in de ouderenzorg vaak topsport bedrijven is. Iedereen weet dat een topsporter maar een kort aantal jaren kan presteren op een hoog niveau.

 

Oudere collega’s

Als ik kijk op mijn eigen afdeling, zie ik dat er naar verhouding veel oudere collega’s werken. En dat zal waarschijnlijk steeds meer gaan worden. Om allerlei problemen voor te blijven is het wenselijk om goed na te denken welke consequenties ontstaan als de zorgzwaarte alsmaar blijft toenemen en de daaruit ontstane werkdruk. In combinatie van een verminderd flexibel en fysieke kracht van steeds meer oudere collega’s, kun je moeilijkheden verwachten. Het gevolg is dan dat de jongere medewerker zich verplicht voelt om extra bijstand te verlenen, dit terwijl deze zelf de handen vol aan heeft.

 

Ziekteverzuim

Er zal door de beleidmakers bekeken moeten worden hoe iedereen gemotiveerd en naar tevredenheid zijn werk kan blijven uitvoeren. De balans tussen de fysieke en/of mentale belastbaarheid kan te groot worden met als gevolgen werkstress, demotivatie en ziekteverzuim. En daar zit niemand op te wachten.

 

Ouderenbeleid

Daarom zal het noodzakelijk zijn om een ouderenbeleid te ontwikkelen die voor de oudere medewerker het streven naar een hogere aow-leeftijd mogelijk maakt. Ik vrees dat er anders maar weinigen de eindstreep zullen halen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.