Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenzorg

Conny heeft het gevoel dat de heftige verhalen uit de ouderenzorg totaal geen effect hebben.

Bij ons op de afdeling is er tijdens de pauzes veel gesproken over een televisie-uitzending van Uitgesproken Vara. Deze uitzending is geheel gewijd aan de ouderenzorg.  Het gaat zoals vaak in de media over de misstanden in de zorgverlening. Helaas zijn het weer schrijnende voorbeelden vanuit de praktijk, vindt ons team.

 

 

Herkenbare situaties 

Met grote belangstelling heb ik het programma bekeken. Een aantal verzorgenden vertellen hun ervaringen hoe zij en onder welke condities de werkzaamheden dagelijks gaan. Het zijn heel herkenbare situaties voor veel collega’s, denk ik.

 

Moe geworden 

Elke keer bij een dergelijk soort uitzending denk ik; nu zullen heel veel mensen een boekje open gaan doen en zal de overheid vast gaan ingrijpen in de ouderenzorg. Want dat er veel mis is in zorgland, blijkt telkens weer… Maar helaas, ook deze keer zal het alleen blijven met veel ach en wee geroep, vrees ik. De maatschappij lijkt een beetje moe te zijn geworden van alle reportages die laten zien onder welke omstandigheden onze ouderenzorg wordt verleend. 

 

Bundeling 

Het is een aaneenschakeling van te weinig personeel, te laag geschoold personeel, te hoge werkdruk, veel medicatiefouten, te hoog ziekteverzuim, te weinig budgetten enz. Waar ik helemaal kippenvel van krijg, is het bericht dat misstanden in de ouderenzorg gebundeld zijn in een boek. Hierin staat dat een technische dienst ingezet wordt om nachtdiensten te draaien! Er is ook een zwartboek ‘onverantwoorde zorg’, gemaakt door de AbvaKabo FNV. Dit naar aanleiding van ruim 500 meldingen.

 

Nieuwe verzorgenden

Ik hoop dat de aandacht voor misstanden in de ouderenzorg blijft. Maar het zou fijn zijn als de overheid hier ook echt iets mee dóet. Want het enige effect lijkt nu een slechte beeldvorming van de zorg, wat potentiële verzorgenden afschrikt om in de ouderenzorg te gaan werken. Terwijl dit ondanks alles ook het mooiste beroep is dat er is.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.