Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pak je kans en beïnvloed je eigen werkgeluk

Werkgeluk is trending topic, ook in de zorg. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van blije medewerkers, en dat is niet voor niets. Een medewerker die lekker in zijn of haar vel zit, presteert beter, zorgt voor tevreden klanten en komt minder vaak ziek thuis te zitten. Daardoor ontstaat een win-win-winsituatie. De medewerker ervaart werkgeluk, de klant is blij en de organisatie boekt goede cijfers. Werkgeluk is dus het sleutelwoord. Maar hoe is werkgeluk te vergroten? En wie is er verantwoordelijk voor?
werkgeluk

Neem zelf de regie over je werkgeluk

In principe is het aan de werkgever om ervoor te zorgen dat medewerkers gelukkig en tevreden zijn met hun werk, de arbeidsomstandigheden, de uren, hun collega’s en de beloning. Toch blijkt uit onderzoek dat geluk maar voor 10% wordt bepaald door de omstandigheden. Het is voor 50% een kwestie van aanleg en voor 40% zelf te beïnvloeden. Bijna de helft van jouw werkgeluk heb je dus zelf in de hand. Maar hoe dan?

Om het antwoord daarop te vinden, stellen we eerst nog een vraag. Wat is voor jou werkgeluk? Als je muzikant bent en 80 uur per week werkt, is dat zwaar, maar kun je heel gelukkig zijn. Tenzij je helemaal geen muzikant wilt zijn, of moet werken onder treurige omstandigheden. Dan houd je het waarschijnlijk niet lang vol.

Zoek een goede werk-privébalans

Ook heeft je werkgeluk veel te maken met de werk-privébalans. Is die goed? Wat voor de ene persoon een ongezonde situatie is, voelt voor de ander als ideaal. Wat voor jou prettig is, kan voor een ander onwerkbaar zijn. Van belang is dat jij als individu de vrijheid krijgt van je werkgever om te bepalen hoe de ideale balans tussen werk en privé eruit ziet. Tevens hoe je beide met elkaar wilt combineren. Onthoud dat een perfecte balans niet bestaat. Een goede balans wel. Hier kun je naar toe werken door kleine stappen te zetten om de balans te verbeteren en je werkgeluk te vergroten.

Trainingen voor zorgprofessionals

Er zijn allerlei mogelijkheden om je werkgeluk te beïnvloeden. Zo zijn er trainingen voor veel voorkomende uitdagingen in de zorg, zoals conflicten in zorgrelaties, Positieve Gezondheid en fysieke belasting. Ook verbindend communiceren is waardevol. Door anders te leren communiceren, namelijk vanuit jezelf, maak je veel situaties makkelijker en los je problemen op een positieve manier op. Dat draagt allemaal bij aan jouw werkgeluk en dat van je collega’s.

Werkgeluk in de praktijk: creëer rust

In de zorg is het lastig om te beweren dat je een keuze hebt en dat je moet luisteren naar jezelf. Want als zorgprofessional heb je steeds meer te doen met steeds minder mensen, terwijl het werk gewoon moet worden gedaan. Van de tip ‘creëer rust’ schiet je misschien wel in de lach. En toch kun je ook op dit punt iets verbeteren! Hier komen drie tips.

Tip 1 Luister naar je cliënt en stel proactief vragen
Neem als voorbeeld een cliënt die driemaal per dag zijn medicijnen toegediend moet krijgen. Jij en je collega’s komen elke keer keurig op tijd en werken snel, en toch is de cliënt ontevreden. Door te vragen naar de oorzaak van het probleem en te luisteren naar de cliënt, ontdek je dat hij zo snel mogelijk zijn vrijheid terug wil en bij voorkeur wil leren om zelf die medicatie toe te dienen. Kortom, een reactie van een cliënt of klant heeft vaak een duidelijke oorzaak. Vraag daarom proactief door naar de wensen en behoeften van de klant en speel daarop in.

Tip 2 Zorg voor afwisseling
Al ben je nog zo hard aan het werk, je kunt rust creëren door af te wisselen. Wissel lichamelijk werk af met een mentaal klusje, of stilzitten met bewegen. Zo voorkom je dat je opbrandt. Weet je van jezelf dat je om 10 uur ’s morgens op je best bent? Doe dan op dat tijdstip de werkzaamheden die de meeste aandacht en concentratie vragen.

Tip 3 Creëer een positieve houding
Stel, je staat in de file. Wat zie je: die eindeloze rij auto’s of de opkomende zon? Het is maar waar je de focus legt. Positief denken kun je leren. Oefen elke dag met uiteenlopende situaties. Als je de negatieve kant kunt zien, moet er ook een positieve kant zijn!

Door zelf de regie te nemen en je eigen werkgeluk te beïnvloeden, sta je veel krachtiger in je werk en je leven. Het feit dat je actief aan je werkgeluk gaat werken, geeft je al nieuwe energie. Dit werkt aanstekelijk: je collega’s gaan meedoen. Op die manier kun je met elkaar zelfs een negatieve spiraal ombuigen naar een positieve.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.