Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten komen en gaan

Ik houd daar wel van, patiënten bij wie je de anamnese hebt afgenomen dezelfde werkweek nog met ontslag sturen. Dit maakt het verplegen compleet vind ik.
Patiënten komen en gaan

Ik bevind mij nu al een aantal weken op de afdeling orthopedie, shortstay en interne geneeskunde. Het is een leuke afdeling met bijzondere patiënten, van jong tot oud. Zelfs patiënten die jonger zijn dan ik. De één krijgt een nieuwe knie, de ander een kleine operatie aan de neus en de derde komt binnen met hoofd- en buikpijn.

De kniepatiënten vind ik het interessantst, want deze groep neem ik bij wijze van spreken op maandag op en stuur ik vrijdag met ontslag. Het doet mij denken aan mijn vorige ziekenhuisstage, en dan voornamelijk de CAG’s. Patiënten komen voor onderzoek en gaan een aantal dagen later weer naar huis of krijgen een OK in het UMCG. Deze patiëntcategorie trekt mij het meest. Omdat je in korte tijd het begin tot het einde van de opname meemaakt.

Hetzelfde geldt voor orthopedische patiënten die een knie- of heupprothese krijgen. Ten eerste vind ik het nog steeds bijzonder dat je zomaar een nieuwe heup of knie kunt krijgen, maar dat terzijde. Deze patiënten worden opgenomen en gaan dezelfde dag nog voor OK. Het verplegen begint dan direct al, want de preoperatieve zorg moet uitgevoerd worden. Als de patiënt eenmaal teruggekomen is van OK is het een hele verandering. Zo heeft de patiënt nu een wond, stevig verband, een katheter, een drain en pijn. De postoperatieve zorg begint!

Het mooie is dat je per dag verbetering ziet bij de patiënt. De pijn vermindert, het infuus wordt afgesloten, het verband gaat eraf, de drain wordt verwijderd, de katheter mag eruit, de patiënt loopt steeds verder met de fysiotherapie en ga zo maar door. Een paar dagen later krijg je een hand en word je vriendelijk bedankt voor de goede zorg, de familie kijkt lachend mee terwijl je de ontslagpapieren overhandigt. Daar word ik altijd blij van, ‘gezonde’ patiënten.

Quinten is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.

1 REACTIE

  1. Wij zijn het helemaal met je eens, inderdaad patiënten komen en gaan, en soms is het inderdaad leuk als je een patiënt opneemt en vervolgens de zelfde week weer met ontslag naar huis stuurt.
    Wel vinden wij ook de diversiteit van patiënten erg leuk, verschillende mensen brengen verschillende verhalen met zich mee.
    leuk om te lezen dat je het zo leuk vindt op de afdeling.
    WIJ ook ! vooral met pasen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.