Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Patiëntgerichte zorg

Alle studenten verpleegkunde worden verpletterd onder allerlei literatuur. Tijdens hun studie moeten zij zich bewust zijn van hun visie op verplegen en hun rol als verpleegkundige. Vanuit die basis kun je patiëntgericht zorgen: zo 'hoort' het!

‘Een patiënt moet gezien worden als een holistische eenheid, een psycho-somatisch en sociaal wezen. Het is een uniek persoon die ook als unicum ‘behandeld’ moet worden; dit kan d.m.v. patiëntgericht verplegen en door uit te gaan van het individu, met zijn eigen wensen en behoeften. Zelfredzaamheid wordt bevorderd door de patiënt te stimuleren en de mantelzorgers in het zorgproces te betrekken. Wanneer de zelfredzaamheid van de patiënt tekort schiet, grijpt de verpleegkundige in.’

Ik ben blij dat ik nu mijn eigen visie kan ontwikkelen en dat ik daar alle ruimte voor heb. Dit voelt veel eigener, in plaats van de visies die je als het ware krijgt opgelegd vanuit de hbo-v. Nu denk ik vanuit mezelf na over wat ik belangrijk vind als verpleegkundige, zoals patiëntgericht zorgen.

Op het gebied van Verloskunde kan ik een ultiem voorbeeld noemen van die patiëntgerichte zorg; het Bevalplan. In dit plan schrijven de aankomende ouders op hoe hun ideale bevalling eruit ziet en wat ervoor nodig is om die te bereiken. Bij het lezen van diverse bevalplannen, vraag ik me soms wel eens af: is dit de verwezenlijking van gierende hormonen?

Dat gierende hormonen een vast onderdeel zijn van een zwangerschap, staat vast. Op de afdeling heb ik dan ook regelmatig te maken met kraamtranen, een fenomeen dat wel aan mij is besteed, want troosten kan ik als de beste.

Maar om terug te komen op het Bevalplan, sommige patiënten maken daar een persoonlijk project van. Het is namelijk dé manier om iets wat je eigenlijk niet in de hand hebt – bevallen dus – in een bepaald script te veranderen. Het geeft een gevoel van controle.

Een voorbeeld: ‘Benader mij het liefst met een zachte en lieve stem, op gebiedende wijs tegen mij spreken werkt averechts.’ Of: ‘Mijn man en ik knuffelen en geven elkaar kusjes gedurende de bevalling, ook als er personeel bij aanwezig is.’ Dat klinkt gezellig! Zolang ze niet van mij verwachten dat ik mee ga doen.

Al de voorgenomen bevalplannen vergeten de aanstaande ouders vaak zodra de eerste weeën zich aandienen. En dan trek ik mijn eigen plan, dat ‘bevalt’ me uitstekend.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik werk al jaren op de afdeling verloskunde, en door de jaren heen zien wij wel dat “hoe langer het bevallings-plan” des te groter de kans op keizersnee bevalling, ook is vaak de zg ABC->alternatief birth canal bevalling, echt een ABC bevalling, via abdoninal birth canal!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.