Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pijnloos bevallen

Pijnloos bevallen zou de gewoonste zaak van de wereld moeten worden.  Dat staat in de conceptrichtlijn die door de beroepsverenigingen van gynaecologen, verloskundigen en anesthesisten is opgesteld.
Pijnloos bevallen

 

Iedere vrouw moet het recht krijgen om te kiezen tussen een ruggenprik of natuurlijk bevallen.

Boos

Pijnloos bevallen. Het klinkt misschien voor veel moeders als muziek in de oren. Maar hoort pijn er ook niet bij? Persoonlijk kan ik me heel boos maken over ouders die zeggen dat ze zo lang bezig zijn geweest. In onze 24-uurs maatschappij is het schijnbaar heel logisch als je kind 1-2-3 geboren wordt. Dat het hele gebeuren wel een hele dag kan duren, dat is iets wat veel mensen vergeten lijken te zijn.

Natuurlijk

Ikzelf ben nooit bevallen, maar ik verbaas me erover hoe makkelijk er wordt gedaan over pijnbestrijding. Bevallen is zo natuurlijk als het maar zijn kan, een wonder zelfs. Heeft de natuur ons vrouwen niet geholpen met ontsluiting, persdrang en dan nog de ‘trance’ waar vrouwen in raken, helemaal in zichzelf gekeerd om hun kindje op de wereld te zetten.
Om nog maar te zwijgen over de risico’s voor het kind. Fora op internet staan vol met meningen en vragen over pijnloos bevallen.

Klean prep

‘In België bevallen is het helemaal anders’, zegt mijn Belgische collega, die vertelt over klean-prep drinken voor de bevalling en de standaard ruggenprik. ‘Klean-prep?’ vroeg ik lachend, ‘is dat echt waar?’

Klik-pomp

Dat je ook op een iets vriendelijkere manier pijnloos kunt bevallen bewijzen Dr. Aronius en Dr. Woerlee van het Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp. Een soort klik-pomp die zelf te bedienen is door de barende vrouw is volgens hen de oplossing. Het medicijn werkt snel en breekt ook snel weer af, waardoor de risico’s verminderen voor moeder en kind.

Pijnloos bevallen: hoe denk jij erover?

 

1 REACTIE

  1. Nou lieverd ik hoop dat je tijdens je bevalling nog steeds dezelfde mening hebt. Ik heb mijn bevalling als zeer angstig ervaren!
    Nu naar lang aarzelen toch opnieuw zwanger maar hoop deze bevalling toch de nodige pijnstilling te krijgen. En dat de natuur zelf zorgt voor een trance, vond ik nog het meest enge! Het deed me denken aan mijn ex-vriend die mij doordat hij aan de drugs raakten mij ook mishandelde. Fijn op die roes gaan zitten is er voor mij niet bij. Het heeft onverwerkte trauma’s naar boven gehaald. Mag ik dat de volgende x aub bespaard blijven!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.