Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pluszorg deel 2

Extra betalen voor een douchebeurt. Conny denkt dat ouderen hier in de toekomst meer gebruik van gaan maken.

Eén jaar geleden heb ik een blog geschreven over de pluszorgpakketten. Het is nu weer actueel vanwege een discussie die hierover wederom ontstaat. Pluszorg is al twee jaar in gebruik boven de reguliere basiszorg. Het wordt als een extra zorgmoment gezien en gehanteerd. Maar de vraag die je eerst zou moeten stellen is; wat is basiszorg en wat is extra zorg? Want dat is een subjectief gegeven.

 

Preventie

Vast staat dat de komende generatie een andere manier van zorg zal gaan eisen. De meeste 75-plussers van nu vinden het niet erg om eenmaal per week een douche te nemen. En laten we wel wezen: wie van deze categorie heeft nog een eigen gebit wat veel meer verzorging behoeft dan een gebitsprothese? In de ouderenzorg is preventie bij mondverzorging een heel belangrijke onderdeel.  Tegenwoordig wordt meer complexer tandheelkundige zorg verricht. Men heeft bijvoorbeeld vaker tandelementen wat een zeer goede zorg vereist. Het risico op tandontstekingen met de daarbij vervelende gevolgen is groot.

 

Mondige familie

Ik bespeur meer assertiviteit bij familie en nieuwe cliënten. Zij laten zich niet zomaar afwimpelen. En ook is er een bepaald verwachtingspatroon over de kwaliteit die geleverd wordt. Dit ontstaat door een veelheid aan informatie die makkelijk te vinden is dankzij de verschillende informatiestromen waarover wij tegenwoordig kunnen beschikken.

 

Kostenlimiet

De tijd zal het leren, zegt het gezegde. Zeker is dat er heel veel zal gaan veranderen. Of het er beter op gaat worden, dat betwijfel ik. Er zit een limiet aan de kosten in de zorgverlening. Er zullen dus keuzes moeten worden gemaakt. En dan kom je vanzelf uit op de pluszorg.

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.