Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Praktijkverpleegkunde als differentiatie

Sinds september loop ik stage in een huisartsenpraktijk. Ik heb samen met mijn begeleidster een eigen spreekuur. De verschillende patiëntengroepen die wij zien zijn diabetici, COPD’ers, astmapatiënten en mensen met een verhoogd cardio-vasculair risico.

Preventie, dat is het voornaamste onderwerp waar ik me deze stage mee bezighoud.
Preventie om complicaties en exacerbaties te voorkomen, maar ook in primaire vorm. Zo kun je proberen om een patiënt met een intolerante glucosewaarde stabiel te houden, zodat de diagnose diabetes nog niet gesteld hoeft te worden. Daarnaast proberen we door spirometingen exacerbatie van COPD te voorkomen.

Natuurlijk werkt dit niet altijd. De patiënt is immers degene die beslist over zijn eigen leven. Autonomie, zo herinner ik me uit een scriptie.

Naast de spreekuren in de praktijk zijn we ook verantwoordelijk voor de diabetespatiënten in het plaatselijke bejaardenhuis. Daar beoordelen we wondjes en spreken we een behandeling af die we letterlijk en figuurlijk tot op de voet volgen.

Dit geldt ook voor de patiënten uit de praktijk die niet in staat zijn naar de praktijk te komen. Deze mensen worden door ons aan huis bezocht. In principe wordt het spreekuur dan gewoon bij de mensen thuis voortgezet.

Ik heb veel gehad aan voorafgaande stages. Door eerdere ervaringen uit bijvoorbeeld de thuiszorg ben ik zekerder in de dingen die ik met de patiënt bespreek. Niet alleen inhoudelijk, maar zeker ook organisatorisch. Zo kan ik iemand vertellen wat hij kan verwachten van thuiszorg.

In deze tak van de verpleging ben je meer bezig met gesprekstechnieken, voorlichting en educatie en minder met directe verzorging, zorgplannen bijwerken en visite lopen.
En dat is nu juist wat ik zo leuk vind aan deze richting in de verpleegkunde. Je kunt het een beetje zien als de therapeutische kant van het vak.

Wat ik wel jammer vind is dat je bij de huisarts veel minder verpleegtechnische handelingen uitvoert. De infuusjes en de katheters mis ik soms wel een beetje en als er bloed geprikt moet worden, dat gebeurt wel in de praktijk, dan meld ik me maar al te graag!

Ach ja, als het missen van de verpleegtechnische handelingen het enige nadeel is aan dit werk, dan ben ik een gelukkig mens. Ik heb mijn aandachtsgebied toch verschoven van care naar cure.

Zijn er meer mensen uit de opleiding hbo-v die deze differentiatierichting gekozen hebben? En waarom heb jij ervoor gekozen?

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Op dit moment doe ik het uitstroomprofiel praktijkverpleegkunde. Ik ben de enige in de praktijk, dat maakt het wel eens lastig in bijv. feedback vragen.
  Ik ga mee met Fief dat het werk op hoog niveau is. Op dit moment zie ik voornamelijk patiënten met diabetes. Toch heb ik bijvoorbeeld onlangs iemand met atriumfibrilleren de novo er uit gepikt, omdat ik dit hoorde met tensiemeten! Als iemand dan op de acenocoumerol wordt gezet, heb ik iemand wellicht een CVA bespaard! Dat maakt het vak voor mij boeiend, interessant en verantwoordelijk. Verder kijken, zelfstandig verantwoording dragen. Boeiend vak!

 3. Na mijn diplomering HBO-V ben ik eerst 3 jaar werkzaam geweest in een ziekenhuis. Inmiddels al 7 jaar POH’er.
  Dit werk doe ik met veel plezier. Je bouwt een (vertrouwens)relatie op met de patiënt en probeert gedragsverandering te bewerkstelligen. Ook de zelfstandigheid van het beroep vind ik een pré. Niet afhankelijk zijn op welke zaal/kamers je ingedeeld wordt, maar zelf je agenda/dagindeling maken.
  Ik mis wel de verpleeg-technische handelingen, maar het dat weegt niet op tegen de positieve kanten van het beroep!

 4. Ik ben na 6 jaar ziekenhuis, 7 jaar Thuiszorg en 7 jaar verpleeghuis sinds 3 jaar werkzaam als praktijkondersteuner/ -verpleegkundige. Ook ik zie mensen met diabetes, astma, copd en cvrm. Hoewel ik het werken aan bed wel mis vind ik deze “tak van sport” zo leuk omdat je een band met patiënten opbouwt. En dat het zorg op maat is. Heerlijk.

 5. Ik werk al 10 jaar voor een aantal praktijken als gespecialiceert verplk op diabetes en cardiovasculair gebied. Enorm leuk en veel afwisseling Ik heb mijn eigen spreekuren,en inderdaad is het niet te vergelijken met het werken in de 2 e lijn. Ik ben dagelijks bezig met educatie,medicatie, instellen op insulines, interpeteren van lab waarden met aansluitend daarin bijstellen van de huidige behandeling. Je bent echt patient gericht bezig, met daarbij persoonlijke begeleiding, aandacht voor de mens met zijn gezondheidsprobleem.Je bent met een hele andere deskundigheid bezig, maar wel op hoog niveau, als je de interakties met vele andere ziektenbeelden ziet zoals bv hart/nierfalen. Een wereld van verschil met de 2 e lijn, maar voor mij een prima alternatief.!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.