Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Privacy van de patiënt

We hebben allemaal recht op privacy, maar krijgen we het ook?
Privacy van de patiënt

Nou, in het geval van de in een Oostenrijks ziekenhuis kunstmatig in coma gehouden 44-jarige Nederlandse wintersporttoerist moge duidelijk zijn dat dit recht op privacy ver te zoeken is. De afgelopen dagen is de speculatie over zijn gezondheidstoestand alleen maar gevoed door de echtgenote van een toevallig in het zelfde ziekenhuis aanwezige arts, die van een Oostenrijkse collega het een en ander vernam over de toestand van de onder een sneeuwlawine bedolven vader van twee kinderen.

Een deel van de wereld spreekt er schande van, een ander deel neemt met welhaast morbide interesse kennis van alles wat er over wordt geschreven en gezegd. En dat terwijl artikel 10 van onze Grondwet de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer toch goed heeft vastgelegd.

Ik snap niet dat dit grondrecht met voeten mag worden getreden als je toevallig een (al dan niet lokale) BN’er bent. Verlies je dan je recht op een eigen leven? Ik dacht het toch niet! En zeker niet als patiënt in een ziekenhuis.

Even terug naar het recht op privacy en onze beroepsgroep. Ook verpleegkundigen (en verzorgenden, helpenden) hebben er moeite mee om dat recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer te handhaven. Overbekend is de informatie die vrijelijk en binnen gehoorsafstand van velen wordt verspreid bij de balie op een verpleegafdeling.

Bij mijn diplomering als verpleegkundige – bijna 30 jaar geleden – heb ik een beroepseed afgelegd. Daarin beloofde ik onder meer dat ik ‘geheim zal houden wat mij in vertrouwen is verteld of wat mij ter kennis is gekomen en waarvan ik het vertrouwelijk karakter moet begrijpen’.

En dat is vaak moeilijk genoeg
. Moet iemand er elke keer bij vertellen dat iets in vertrouwen wordt verteld? Hoe moet ik begrijpen dat er een vertrouwelijk karakter zit aan wat mij wordt verteld of wat ik zie?

Een voorbeeld uit mijn recente praktijk: een broer en zus die in dezelfde stad wonen, zijn allebei bij ons team in zorg. Beiden zijn ernstig ziek, en kunnen niet meer bij elkaar op bezoek. Regelmatig krijg je de vraag: ‘Hoe is het met mijn zus?’ of ‘Heeft mijn broer een beetje baat bij de morfinepomp?’

Wat geef je als antwoord als je net met een arts hebt overlegd dat de morfine zijn werk zeker niet goed doet, en dat er wellicht een neuropathische component bij zit die anders moet worden aangepakt? Of dat je – gebaseerd op je kennis en ervaring – inschat dat het niet lang meer duurt voor een van beiden overlijdt?

Wie het weet mag het zeggen!

3 REACTIES

 1. Vanuit ons beroep hebben wij een geheimhoudingsplicht, die zelfs zo ver gaat dat we ons in bepaalde gevallen kunnen beroepen op verschoningsrecht. Mij is ooit verteld dat deze wet af stamt uit de tijd dat prostitutie illegaal was en als die dan in het gasthuis belandde, ze meteen opgepakt werden door de politie. Om dit te voorkomen zou deze wet zijn ingesteld. Ter bescherming dus van de patiënt.
  Aan de andere kant is er een tendens in de maatschappij’de roddelblaadjes’ en later de ‘reality-t.v.’die begon met Big brother. Programma’s met geheime camera’s zijn er al een tijdje.
  In Engeland was er een programma – de naam is me nu ontschoten’ waarbij ‘uitzendkrachten in een verpleeghuis of ziekenhuis gingen werken en op die manier vooral hygiënische misstanden aan de kaak stelden.
  Wij Nederlanders gaan een beetje raar om met privacy. Gordijnen zijn uit, maar o wee als iemand naar binnen kijkt.
  Als iemand van het koningshuis in het ziekenhuis beland, is het nog al logisch dat heel Nederland wil weten hoe het er mee gaat. Wie in een glazen huisje woont…. Persoonlijk budget zal straks geen issue zijn.
  Als een broer en zus gescheiden door ziekenhuis gescheiden zijn, denk ik niet dat zij beschermd moeten worden tegen elkaar, ik denk eerder dat de verpleegkundige dat stuk zelfzorg van contact-met-elkaar-hebben, moet ondersteunen en wellicht overnemen.

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.