Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenvaardigheid

Wie vandaag de naam Nursing niet heeft horen vallen, lag waarschijnlijk in bed. Ons onderzoek naar de rekenvaardigheden van verpleegkundigen heeft veel stof doen opwaaien! Alle kranten pikten het op. De Telegraaf opende er zelfs mee.
Rekenvaardigheid

Natuurlijk zijn we hier op de redactie blij met het feit dat ons nieuws er kennelijk toe doet. En natuurlijk voelen we ook wel enige trots dat onze naam op alle nieuwssites prijkt. Maar wat roepen we over onszelf en verpleegkundigen af?

 

Uit de reacties van lezers op de vele internetberichten is één ding wil duidelijk: Nederland maakt zich zorgen. Zorgen over wat dit voor de kwaliteit van de zorg betekent. Opmerkelijk vaak krijgt het algemeen onderwijs de schuld: docenten blijken ook al niet meer te kunnen rekenen, zoals onlangs bekend werd, wie moet het dan nog wel kunnen? Dat laatste sluit aan bij een van de conclusies uit het Nursing-onderzoek: jongere verpleegkundigen blijken wat rekenen betreft iets minder bijdehand dan hun oudere collega’s.

Verpleegkundigen hebben een eigen verantwoordelijkheid bij het toedienen van medicijnen, vastgelegd in de Wet BIG. Beschuldigend naar onze juf of meester wijzen is er dus niet bij. We moeten zelf regelmatig toetsen of we nog voldoende kennis en kunde in huis hebben. En daarbij mogen we ook onze werkgevers aan hun jasje trekken: die moeten ons de gelegenheid geven ons bij te scholen of het geheugen weer op te frissen.

Wat we uit alle consternatie over dit onderwerp in ieder geval kunnen concluderen, is dat de kwaliteit van de verpleegkunde velen aan het hart ligt. En dat mogen we zien als steun in de rug.

Lees ook de weblog over de vraag of de media-aandacht voor dit onderzoek schadelijk is voor het imago van verpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.