Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicovol handelen

Conny merkt dat verzorgenden steeds andere taken krijgen
pillen

Mag een verzorgende-ig bij een cliënt een infuus plaatsen? Ik denk dat iedereen die op de hoogte is van het werkveld en deze stelling leest meteen roept: nee! Ik denk terecht want het is een handeling wat de nodigde vaardigheid en kennis vereist. En omdat deze handeling geen onderdeel in een opleiding van een VIG-er is het dus feitelijk uitgesloten dat dit dan gebeurd.

 

Helpende en medicatie 

Maar wat nu als er een zorghulp of helpende zich met medicatie gaat bezighouden? Uiteraard dan wel na een middagje instructie en eventueel aangevuld met een voorlichtingsfilmpje. Hoe staan wij daar tegenover? Is dit minder risicovol dan een infuus laten inbrengen door een VIG-er?

 

Standpunt V&VN 

Er is in beide gevallen een groot risico aanwezig waarmee veel mis mee kan gaan. Ook is het niet handig als er mensen dingen gaan doen die wettelijk eigenlijk niet mogen. Uiteraard kan iemand veel dingen leren zonder een officiële scholing. En toch gebeurt het vaak dat er collega’s van bovenaf worden aangewezen om handelingen te doen die feitelijk niet mogen gebeuren. Dit omdat het niet in hun functie past. Lees het standpunt van V&VN maar eens.

 

Schoenmaker

De tijd waarin duidelijk was wat wel en niet geoorloofd is, is kennelijk voorbij. Er is een verschuiving van de bestaande taken over de functies van het verzorgend personeel. Deels om praktische redenen. Uiteraard gaan er veel dingen goed, maar ook gaat er veel fout. En dat laatste kan voorkomen worden door de functies te gebruiken waar men voor opgeleid is. Dus ook hier geldt: schoenmaker, hou je bij je leest!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.