Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rookvrije omgeving

Iedereen heeft het recht op een rookvrije werkplek. Maar hoe ga je als thuiszorger om met een cliënt die rookt?  
Rookvrije omgeving

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik een gloeiende hekel heb aan mensen die roken in de nabijheid van niet-rokers. Het stinkt, is niet gezond, kost handenvol geld en je verziekt er je omgeving mee. Bij ons thuis mag niet gerookt worden. Houden we feestjes, dan hebben we buiten op het terras de vuurkorf en de asbakken staan. Als we gaan winkelen en we willen wat eten, dan gaan we nooit naar binnen bij een gelegenheid waar je tegen de rook kunt leunen. Gelukkig komt daar in juli een eind aan. Dan wordt het ook weer wat makkelijker om eens een keertje een café in te lopen, voor een drankje om bij na te kletsen over de goede film die je hebt gezien. Of de musical waar je nog vol van bent.

Het recht op een rookvrije werkplek is al jaren verankerd in de wet. Het rookverbod in openbare gebouwen is al gewoon. De groepen werknemers die buiten een kantoorpand staan te roken, zijn onderdeel van het straatbeeld geworden.

Alleen: waar blijf ik als thuiszorger bij een cliënt die terminaal is en zijn filtersigaret of shaggie hard nodig heeft?

Ik heb daar pas nog met een collega over gesproken en eigenlijk kwamen we allebei tot dezelfde conclusie: je kunt daar weinig van zeggen. Ook zij is een fervent tegenstander van roken. Haar man steekt buiten de deur nog wel eens een sigaartje op, maar zeer tegen haar wil.

Van de week kwam ik bij een nieuwe cliënt, die door middel van een morfinepompje de pijn in bedwang probeert te houden. Daarnaast zijn er nog heel veel andere zaken die haar bezig houden. Zij is bang, bang om wat er komen gaat. Zij is bang om dingen los te laten. Zij probeert alles onder controle te houden, noteert stelselmatig op welk tijdstip ze een extra dosis morfine nodig heeft.

Zij heeft haar dagelijkse portie nicotine hard nodig om ‘overeind te blijven’. Haar partner paft even hard mee. En moet ik dan mijn recht op een rookvrije werkplek claimen?

Ik weet het, ik mag van de cliënt best wel wat verwachten op dat gebied. Maar, ik ben daar erg terughoudend in. Per slot van rekening kan ik het best begrijpen dat iemand de nicotine nodig heeft. Ik heb vroeger zelf ook flink gerookt…

Hoe gaan jullie hier mee om?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.