Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schijnwerpers op de zorg

Het doet Conny verdriet dat de zorg zo negatief in het nieuws komt.

Er zijn weer schijnwerpers op de zorg gericht. Via verschillende nieuwsbronnen staat de zorg weer in negatief daglicht. Bij de omroep KRO is verleden week een reportage geweest over de zogenaamde zorgroutes met de daaruit vloeiende problemen. Er werd in het programma een oproep gedaan om de misstanden te melden. Er zijn enorm veel reacties op de uitzending gekomen. Er komt een vervolg, is aangekondigd.

 

Mensen in de zorg

Iedereen die een beetje op de hoogte is, weet uit eigen ervaring dat er veel problemen ontstaan vanuit die routes. Het manco in dit bedachte systeem ligt in het feit dat er met mensen wordt gewerkt en niet met levenloze producten. Zorg laat zich niet persen in een keurslijf gemeten met een stopwatch. Dan kun je erop wachten dat dit niet onopgemerkt blijft. En dan worden de misstanden breed uitgemeten weergegeven in het nieuws. Uiteraard is elk persoonlijk leed welke voorkomen had worden, niet goed te praten.

 

Undercover in zorg

Afgelopen zomer heeft journalist, Ivo van Woerden, twee maanden undercover als verzorgende gewerkt. In diverse kranten is nu te lezen wat hij heeft meegemaakt. En alweer verhalen waar je niet vrolijk van wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelfs beroerd van kan worden, juist omdat de artikelen die ik lees, mij zo aan het hart gaan.

 

Houd hart vast 

Het gaat door merg en been dat er ouderen en collega’s zijn die met deze ervaringen moeten leven en werken. Natuurlijk gaat het niet overal zo en zijn er ook veel goede ontwikkelingen te melden, maar ik houd wel mijn hart vast voor de nabije toekomst.

 

Systeem

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Iedere branche of organisatie heeft zo zijn eigen specifieke problemen. Zo ook in de zorgverlening. De kern van bovenstaande problemen ligt volgens mij niet in het menselijk aspect. Het is het uitgedachte systeem wat op papier heel mooi staat, maar het in de praktijk niet te realiseren valt en dus niet werkt… 

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.