Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Solliciteren is ook een vak

Laatst kwam een pas gediplomeerde verpleegkundige langs voor een doorscholingsgesprek. Ze was op zoek naar een baan en wilde graag advies. Maar na wat heen en weer praten bleek dat ze tevergeefs al verschillende keren had gesolliciteerd, maar keer op keer niet werd aangenomen.

Het viel haar tegen dat ze steeds werd afgewezen. Misschien lag het aan de manier waarop ze het sollicitatiegesprek voerde, suggereerde ik. Samen oefenden we een sollicitatiegesprek. Ik vroeg haar naar een aantal zaken die meestal in een sollicitatiegesprek naar voren komen zoals de motivatie, kwaliteiten en ontwikkelpunten.

Het was voor haar ontzettend moeilijk om aan te geven wat haar kwaliteiten zijn. Al stotterend kwam naar voren dat ze goed voor mensen kon zorgen en het leuk vond om met mensen om te gaan. Vanzelfsprekende kwaliteiten als je verpleegkundige wilt worden… 

Toen ik haar later vroeg naar haar hobby’s, vertelde ze enthousiast over haar vroegere rol in de studentenvereniging. Ze was daar de voorzitter van een werkgroep die allerlei workshops organiseerde. Ook bedacht ze allerlei ludieke acties waarvoor ze anderen motiveerde mee te doen. Ze was een gewaardeerd lid van de groep en haar mening werd serieus genomen.

Toen ik haar vertelde dat ik dit niet eerder in het geoefende sollicitatiegesprek terug had gehoord, viel voor haar het kwartje. Ze had dit heel goed in het sollicitatiegesprek kunnen benoemen! Deze kwaliteiten zijn namelijk ook belangrijk in het vak van een verpleegkundige.

Een sollicitatiegesprek is voor een groot deel goed voor te bereiden. Het is belangrijk om van tevoren met iemand te oefenen, zodat je ook ondervindt hoe je je antwoorden in goede zinnen kunt formuleren. Een ander kan je helpen om je antwoorden nog completer te krijgen. Of waar je het zelf moeilijk vindt om een goed antwoord te bedenken, kan de ander meedenken.

Zo vergroot je de kans om aangenomen te worden in een baan waar je enthousiast voor bent. Een klein duwtje was genoeg om deze verpleegkundige op weg te helpen naar een eerste stap in haar carrière. Inmiddels is ze werkzaam in het UMC Utrecht. Ook dit is onderdeel van het werk van een doorscholingscoach!  

Woensdag 29 juni van 15 tot 16 uur kun je mij via twitter direct vragen over doorscholing stellen. Gebruik dan hashtag #doorscholingscoach. Ik hoop je dan te spreken, maar je kunt je vraag ook hieronder kwijt. 

1 REACTIE

  1. Hoi,
    Ik heb hetzelfde probleem. Maar ik wordt ook elke keer afgewezen vanwege te weinig ervaring. Wat kan ik in een sollicitatiegesprek zeggen dat ze het hele ervaring gebeuren vergeten. Tegenwoordig noemen ze stages ook geen ervaring meer.
    Groetjes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.