Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Sorry, geen recht op thuiszorg

Hoe moeilijk kan het zijn om huishoudelijke hulp aan te vragen?

De 76-jarige meneer Stoffel maakt zich zorgen om zijn huis. Door zijn COPD kan hij in de huishouding namelijk niet veel bijdragen. Mevrouw Stoffel heeft geen COPD. Wel is zij evenzo 76 en minder veerkrachtig dan voorheen. Haar huisarts bezoekt de vermagerde, witte mevrouw Stoffel en adviseert om via het ziekenhuis huishoudelijke hulp te regelen. De vraag komt bij mij terecht. Ik speel hem door aan het transferpunt. Nee, zeggen zij, de familie heeft geen recht op hulp. Zolang mevrouw Stoffel niks mankeert dan leeftijd, moet zij van de regering zelf de boel draaiende houden.

COPD’er en draaideurpatiënt Stoffel maakt zich zorgen om zijn huis en vrouw. Zijn longen weerhouden hem al een half jaar van een actieve bijdrage in de huishouding. Mevrouw Stoffel poetst, stofzuigt en brengt meneer Stoffel dagelijks zijn schone was. Meneer Stoffel ligt echter dit jaar al voor de derde keer op de afdeling. Zijn algehele situatie gaat steeds verder achteruit.

Mevrouw Stoffel maakt zich zorgen, terwijl ze poetst en als ze zou moeten slapen. Als ik begin over naderend ontslag uit het ziekenhuis, begint ze te huilen. Niet van blijdschap, zo blijkt. Door de zorgen is het huishouden niet meer vol te houden. Hoe moet ze op haar man passen, terwijl ze kookt en strijkt? Ik vraag huishoudelijke ondersteuning aan. Een intakegesprek vindt plaats. Dan blijkt dat ze geen schijn van kans maken om hun huishoudelijke hulp vergoed te krijgen. Omdat wij alleen zorg mogen aanvragen voor onze patiënt.

Meneer Stoffel heeft COPD. Daardoor kan hij niet meer bijdragen in de huishouding. ‘Terwijl hij altijd zijn vrouw ondersteunde in het aardappel schillen en afwassen, waardoor zij tijd had voor bed opmaken en wassen,’ lieg ik een klein beetje. ‘Dus door de longen van meneer Stoffel loopt de huishouding van de familie Stoffel in het honderd?’ vat mijn transferpuntcollega mijn verhaal samen.
Meneer Stoffel krijgt voortaan huishoudelijke hulp.

14 REACTIES

 1. Ik vraag me weleens af waarom mensen het nog steeds hebben over dat de zorg zo duur wordt.Het is de bureacratie die bergen kost.Ik zelf zit op standaard 4 uur administratie per week(ook als ik in staat ben tot niets wegens te ziek) en heb te maken met meer dan 22 instanties die allen veelvuldig langs elkaar heenwerken.Nog heb ik regelmatig gebrek aan de juiste zorg en voorzieningen.De wmo is een lachertje omdat iedere gemeente hem mag invullen naar eigen inzicht.Met de thuiszorg moet je gewoon geluk hebben,op dat gebied is het bijna overal een puinhoop.Dit is allang en breed bekend bij de over heid.Het interesseert ze alleen niets.De egootjes zijn te groot geworden.Ze doen maar wat.We leven in een zeer armoedige maatschappij qua menselijkheid, waar je de pech kunt hebben dat je afhankelijk kunt geraken van zorg die niet bestaat.Nederland een beschaafd land?Ik weet helaas wel beter.Maar dit is wat welvaart met zich meebrengt.
  Cynisch.? nee, dagelijkse realiteit.Gelukkig hangt mijn levensgeluk niet af van deze ellende, maar je moet wel van goede huize komen en het fris zien te houden in je bovenkamer
  JET,7 jaar chronisch progressieve MS patiente

 2. Lees alle reacties
 3. Steeds meer patienten komen versneld nar huis vanuit het ziekenhuis. De Thuiszorg moet dan de zorg overnemen.
  Er wordt dus flink bespaard op de zienhuis rekening ..
  Het frapante is dat patienten dus nu zelf de kosten op hun bordje krijgen , plus het feit dat zoals hierboven beschreven dat niet altijd lukt.
  Ik heb zelf 3 uur hvz per week , betaalde voor een alphahulp eerst €17,20 per eigenbijdrage per uur…. nu is dat verlaagd en de kostprijs geworden van €12, 60 per uur …Ik bedoel hiermee aan te geven dat het toch van de gekke is dat mensen hulp wordt geweigerd .

 4. Volgens mij houden gemeenten nog steeds heel veel geld over. Die huishoudelijke hulp is dus goed te betalen. Het gaat alleen om de keuze dat ook werkelijk te doen en het geld niet in die andere grotere pot, voor allerlei andere dingen bestemd, te gooien.

 5. waar speelt zoiets toch? In onze gemeente wordt niet moeilijk gedaan over hulp bij de zwaardere huishoudelijke taken bij mensen boven 75 jaar? Is dit een echte casus of speelt hier fictie?
  Een aanvraag voor hbh valt trouwens onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

 6. Als deze vraag bij mij terecht zou komen (Wmo consulent) zou ik kijken naar (dreigende) overbelasting van mevrouw. volgens mij is daar in dit geval sprake van en zou ik dus HH indiceren. Wel voor een korte periode (3 tot 6 maanden). Dit om de situatie dan weer te bekijken. het zou kunnen zijn dat ze na een half jaar minder zorg nodig hebben maar het zou ook kunnen dat er meer zorg nodig is.

 7. Het is een schande hoe Nederlsand met de zieken en ouderen omgaat, het wordt tijd dat er anderen aan de macht gaan komen hier.Als het geld maar bij de regering binnestroomt dan is het goed, kunnen ze het lekker weer uitgaan geven aan onzinnige bankproblemen wat toch een bodumloze put is. Kabinet wordt eens wijzer.

 8. Terecht Marlene.s.
  Na mijn longoperatie ook geen hulp. Zorg is dan voor je man en kinderen die al een baan hebben.
  Heel die wmo, is een gat in de markt. Mensen met nog wat sociale achtergrond zet men in nivo 2, en van de straat plukt men de mensen voor de huishouding. Fijn dat hier zo af en toe ook nog een gezond iemand tussen zit. De meeste hebben zoveel problemen dat ze de oudjes van wal in de sloot kunnen helpen.

 9. Marjolein, ik bedoel met dat ik de indicatie voor 3 tot 6 maanden afgeef dat ik dan nogmaals contact heb met de clienten. Zodat ik met de clienten kan beoordelen of ze voldoende hulp hebben of dat ze vinden dat ze wel met minder hulp toe kunnen (komt veel voor). Door contact te houden met de clienten word het makkelijker voor ze om contact met mij op te nemen als er iets is. Tot nu toe (ruim 2 jaar) reageren de clienten hier heel positief op. Zij geven aan dat hierdoor de drempel om iets aan te vragen wordt verlaagt. Ze bellen mij makkelijker met vragen omdat zij mij inmiddels een beetje kennen. Als na de drie tot zes maanden blijkt dat het goed gaat en dat de hulp goed verloopt dan krijgen ze meestal een indicatie voor 5 jaar.

 10. Karien dat is nou precies waar ik mij als wijkverplegkundige zo boos over maak, jij geeft aan dat de huish zorg dan voor 3 tot 6 maanden gestart kan worden, maar als je een beetje nadenkt weet je dat COPD niet overgaat, alleen maar erger wordt, en dat mw er na een half jaar ook niet jonger op is geworden.
  Ik heb zovaak wanhopige clienten, die jaren voort modderen. En als dan de stap genomen wordt om hulp aan te vragen dan zijn ze te “jong” of nog niet ziek genoeg. Het gaat in Nederland aardig de verkeerde kant op met de marktwerking in de zorg.

 11. tjonge jonge toch er schijnt nog steeds niets veranderd te zijn met de wmo zorgen pfft je vraagt niet voor niets hulp dacht ik toch in de huishouden
  waar gaat het toch naar toe hier in nederland met al zijn malle maffe regeltjes
  mensen boven de 75 zouden mijn inziens automatisch in aanmerking mogen komen voor een hh indicatie van 3 uur per week

 12. Precies waar ik met mijn allebei chronisch zieke ouders ook tegen aan loop (mijn moeder is zwaar rugpatient en kan maar moeizaam lopen.. Mijn vader heeft een verbrijzelde pols en kan dus ook niks in het huishouden doen (ook heeft hij een B12 operatie ondergaan waardoor hij snel vermoeid en buiten adem is) hierdoor neem ik het huishouden over maar omdat ik dus nog thuis woon komen wij niet in aanmerking voor thuiszorg!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.