Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Specialisatie tot diabetes-teen-verpleegkundige

Op de Nursing-website las ik het artikel ‘V&VN betreurt komst kortelijnsverpleegkundige’. Wéér een nieuwe verpleegkundige specialisatie, het kan niet op met de innovatie binnen onze beroepsgroep.

Je kunt het van verschillende kanten bekijken, maar ik vind het iets ‘te’ allemaal. Prima dat zich nieuwe ontwikkelingen voordoen om de beroepsgroep uit te breiden, maar ergens houdt het op.

Als ik mensen vertel dat ik afstudeer in de richting van praktijkverpleegkundige, kijkt menigeen mij vragend aan. Velen denken dat dit hetzelfde is als een nurse practitioner of een physician assistent. Maar dit zijn weer heel andere specialisaties binnen de verpleegkunde.

Ik herinner me nog goed, dat een docent me vertelde dat er een dag zou komen waarop de ‘diabetes teenverpleegkundige’ in het leven wordt geroepen. En die docent heeft hierin volkomen gelijk, wanneer houdt het eens op met al die specifieke functies waarvan de eigen beroepsgroep dadelijk niet eens meer weet wat het inhoudt.

Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Uiteindelijk zijn we toch allemaal broeders en zusters, alleen de één heeft meer competenties ontwikkeld op een bepaald gebied. Om het simpel te houden noem ik mezelf nu altijd de ‘zuster voor de suiker’ in plaats van de stagiaire praktijkverpleegkundige.

Keep it simple! Wat vinden jullie?

6 REACTIES

 1. Was het allemaal maar zo simpel.Ik ben nurse practitioner diabetische voet. De consequenties van een geinfecteerde diabetische teen worden door vele professionals onderschat. Dit geld dus ook voor de all round verpleegkundigen, huisartsen en andere specialisten. Een niet goed behandelde teenwond bij een diabetes patient kan tot een amputatie van een onderbeen leiden. De vijfjaarsoverleving van patienten met een onderbeensamputatie staat na patienten met een longcartinoom op de tweede plaats. Er is zowel bij verpleegkundigen als medici nog zeer weinig bekent over de behandeling en het voorkomen van diabetische voetwonden. Als Np probeer ik de zorg voor deze patienten te coordineren. Geef ik klinische lessen, verzorg workshops om meer bekendheid te geven aan het herkennen behandelen en voorkomen van de diabetische teen. Want het is heus niet zo simpel. En als dit nu meer behandelaar zouden denken dan zou dit heel wat ellende kunnen voorkomen.

 2. Lees alle reacties
 3. Helemaal met Richard eens.
  In een ver verleden waren ICvrplk hautaine halve dokters. In mijn naieviteit dacht ik dat dat zou veranderen. Niets is minder waar, steeds meer gaan vrplk op de stoel van de dokter zitten. Specialisaties van vrplk op het niveau van artsen halen het allround niveau van vrplk enorm naar beneden. Onbewust (?) wordt daarmee de hele beroepsgroep geschaad.
  Doktertje spelen vond ik leuk met het buurmeisje, die tijd is echter voorbij.
  Een opmerking van een NP, “ik wil beter voor mijn patienten zorgen”. Hoe dom wil je het hebben? Door voor dokter te spelen betere zorg? De verpleegkundige zonder specialisatie zorgt niet goed voor patienten? Brrr, enge ontwikkelingen.

 4. Mee eens en oneens. Ik ben het ermee eens dat het allemaal heel onoverzichtelijk wordt. Het is (mede door Engelse termiologie)vaak onduidelijk of je te maken hebt met een verpleegkundige, arts in opleiding, doktsersassisitent etc. Aan de andere kant worden specialisaties steeds ingewikkelder en kun je niet meer van alles voldoende weten. En dan is het goed dat verpleegkundigen zich specialiseren, alleen moeten we er niet in doorschieten. Het zou al mooi zijn als we allemaal ‘verpleegkundige’ blijven heten en lid zijn van V&VN, zodat je elkaar op kunt zoeken voor informatie en contact.

 5. helemaal mee eens. doe gewoon en doe waar je goed in bent. wees er trots op dat je Verpleegkundige bent en er dus bent voor je patient als allround verzorger. dit geneuzel van allerlei specialisaties slaat helemaal door. als je wilt specialiseren moet je arts worden. die kunnen het niet behappen om allround te kijken. wij als verpleegkundigen horen eerst de mens te zien en dan pas de kwaal. door de tunnelvisie van allerlei specialisaties krijg je allemaal gebakken lucht mensen die belangrijk zijn en weer een eigen belangenbehartiger moeten hebben die moet weer erkent en ondersteunt worden. dit gaat ten koste van de patient.

 6. Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Ik vind dat het juist goed is als verpleegkundige om specifieke competenties te leren en je wat meer te verdiepen in een specialisme. Of dit nu diabetesvpk is of pa.
  Je kunt je collega’s helpen, je leert bij, hebt meer zelfstandigheid etc.
  En van de ‘diabetesteenvpk’ is dan wat overdreven…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.