Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidies

Weer wordt er gesneden in subsidies voor verbeterprojecten in de zorg. Verzorgende Conny maakt zich zorgen. Hoe moeten we meedoen zonder geld?

Het ministerie van VWS heeft aangekondigd dat zij van plan is om geen subsidies meer te verlenen aan projecten kleiner dan 25.000 euro, behalve bij hoge uitzondering. Dat is jammer. Dankzij deze subsidies worden veel projecten in de gezondheidszorg uitgevoerd. Denk aan het ontwikkelen en invoeren van nieuwe richtlijnen en patiënttevredenheidsonderzoek. Ook veel verbetertrajecten krijgen dankzij deze financiële ondersteuning een kans.

 

Concreet betekent dit voornemen dat er weer wordt ingeleverd op een meerwaarde in onze gezondheidszorg. Met uiteindelijk nadelige gevolgen voor de cliënten en de zorgverleners. En hier blijft het niet bij want op de website van Actiz kun je lezen dat verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties ook nauwelijks ondersteuning krijgen van zorgkantoren voor zorginnovatie of verbeterprojecten.

 

Marktwerking 

Als je er over nadenkt, lijkt het erop dat de partijen van alles willen met een dichte portemonnee. Aan de ene kant wordt er van ons als instelling verwacht dat wij aan marktwerking en innovatie deelnemen. En aan de andere kant moeten we maar zien hoe wij deze gestalte gaan geven. Met weinig tot geen middelen, terwijl alles al zeer marginaal is in de zorg.

 

Kwaliteit 

Natuurlijk zijn dit beleidszaken en ben je er niet de hele dag mee bezig. En dat is maar goed ook, want het draagt niet bepaald bij aan een positief beeld van een voor ons toch al zo’n zorgelijke werkplek. Ik weet dat wij als professionals willen bijdragen aan een gedegen kwaliteit van zorgverlening. Dit wordt ook van ons verwacht. Maar ja, daar hangt nu eenmaal wel een prijskaartje aan vast.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.