Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te snel teveel?

Op volkskrant.nl viel mijn oog op een berichtje over een manier voor het eerder ontdekken van cistic fibrosis, taaislijmziekte. Het zet me aan het denken.
Te snel teveel?

Screening van pasgeboren baby’s op de erfelijke taaislijmziekte is lucratief, blijkt uit Engels onderzoek dat pas geleden in The Lancet is gepubliceerd. In Nederland is zojuist een studie gestart die moet uitmaken of ook in ons land screening op de erfelijke longziekte zinvol is.

De Engelse onderzoekers pleiten voor een vroege screening, bij baby’s al, uit het bloed van de hielprik. Deze vroege screening zou niet alleen goedkoper zijn, hoe eerderde ziekte ontdekt wordt, hoe sneller er behandeld kan worden. En dat loont, want was in 1969 de levensverwachting nog maar zo’n 8 jaar, inmiddels is die gemiddeld 40.

Deze week start het Rijksinstituut voor de volksgezondheidzorg in vier provincies in Nederland een onderzoek waarbij hielprikbloed van 80 duizend baby’s zal worden gescreend op CF.

Begin dit jaar is de hielprik veranderd, zo wordt er nu op meer ziektes onderzocht en moeten er meer stipjes gevuld worden.

Wat vind jij, zou de screening op CF ook in het standaardpakket van de hielprik moeten komen?

Of moeten we niet te snel te veel willen weten..?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.