Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Technologie

Verzorgenden en nieuwe technologieën. Staan ze er wel voor open?

Verzorgenden en verpleegkundigen zijn pas bereid om nieuwe technologieën te gaan gebruiken als dit in de praktijk zijn nut bewijst. Dit blijkt uit een peiling onder de leden van het panel Verpleging & Verzorging, door het Nivel, het Nederlandse instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg.

 

Betere zorg 

Het Nivel heeft de panelleden gevraagd wat zij vinden van nieuwe technologieën. Verzorgenden en verpleegkundigen blijken andere belangen hebben dan de beleidmakers. De beleidsmakers zijn vooral geïnteresseerd in arbeids- en kostenbesparing. Het grappige is toch wel dat ieders belang dezelfde opbrengst heeft, namelijk betere zorg aan de cliënt. Het liefst zó dat de zorg zo licht mogelijk is en daardoor de werkdruk en werklast minder worden.

 

Meedenken

Het is dus belangrijk om het personeel direct te betrekken bij de invoering van een vernieuwing. De mensen die ermee moeten werken, zullen er meer voor openstaan als ze zich erbij betrokken voelen. In een aantal instellingen wordt telkens een beroep gedaan op uitvoerders van de zorgverlening. Meedenken en ruimte voor andere ideeën worden hier zeer gewaardeerd. Als er een dialoog is, zullen alle partijen zich volwaardig en gewaardeerd voelen. Dit werkt weer mee aan een plezierige sfeer van het werken in de zorg.

 

Werkprocessen

Tot slot: Het gaat niet alleen om vernieuwing in technologie. Ook aan de werkprocessen zelf kan er veel verbeterd worden. Hierdoor kan er misschien tijd vrijgemaakt worden voor uitdieping en verhoging van de huidige kwaliteit, zowel voor de cliënt, als voor je werkplek. Het is een samenspel van openstaan voor elkaars doelen en belangen. Per slot van rekening zijn de beleidsmakers en zorgverleners van elkaar afhankelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.