Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tilcursus

Tilcursussen schijnen van geen enkel nut te zijn. Volgens (bedrijfs)arts en onderzoeker Jos Verbeek werkzaam in het AMC, nemen rug- en schouderklachten niet af na het volgen van een training en helpt het ook niet in het voorkomen ervan.
Tilcursus

 

In de elf onderzoeken die gedaan zijn naar het effect van tilcursussen is er geen verschil zichtbaar geworden. Deze onderzoeken roepen ook weerstand op. Bedrijven die tilcursussen geven vinden dat het wel degelijk nut heeft. Volgens hen wordt er veelal geoefend met de theorie en niet met de houdingen en tiltechnieken zelf. En zou daar dus het probleem liggen.

Toen ik nog op school zat, hebben we met een groepje een project over tiltechnieken gedaan. Een soort van fotoreportage over tillen, die onze zelfgemaakte ‘Nursing’ moest opvullen. Met een boekje waarin stond hoe het allemaal moest gingen we aan de slag. Het was lachen, gieren, brullen, maar we werden ook met onze neus op de feiten gedrukt: tilden wij, studenten, nu al zo fout? Klasgenoten die ons blad lazen vonden dat je in de praktijk ook niet zo tilde. De ‘juiste manier’ volgens het boekje bleek veels te tijdrovend.

Op de kinderafdeling hoef ik niet veel te tillen. Ondanks dat, krijg je wel een cursus aangeboden. Weggegooid geld? Ik weet het niet, maar met baby’s van 4 kilo krijg ik geen pijn in mijn rug. Ik heb me dan ook niet opgegeven voor de tilcursus. Al die technieken komen op hetzelfde neer, het draaien met schijven en glijzeilen, het is bij ons totaal niet van toepassing. Maar ‘Evidence Based’ is dit nou ook weer niet…

Tilcursussen: denk jij dat ze zin hebben?

 

2 REACTIES

 1. ook ik denk dat tilcursussen wel zin hebben. vooral als er praktijk / afdelings gerichte situaties, waarin zwaar getild moet worden of andere (langdurige) belastende houdingen, doorgenomen worden en er een aangepaste training en/of oplossingen uit voort komt/ komen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo Noortje,
  Ik denk dat het wel degelijk zin heeft om til curcussen te geven,
  ik ben zelf een ergo coach en moet dus hier ook op letten,
  het heeft niet alleen te maken met tillen van kleine kinderen, ik neem aan dat je ook vuile waszakken weg brengt en ook dit weegt zwaar.
  Groetjes,
  Hans.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.