Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Trots op Charlie’

Met spanning zitten we voor de buis. Charlie gaat beginnen! Als hbo-verpleegkundigen in opleiding zijn we kritisch positief. Positief: want eindelijk staat er eens een verpleegkundige centraal in een ‘medische serie’. Kritisch, want welk beeld wordt er neergezet?
'Trots op Charlie'

Van het stereotype worden we niet vrolijk. De verpleegkundige als engel des doods, de op mooie dokters loerende verleidster, of de domweg poep en pies ruimende dombo. Bijna aan het eind van onze vier jaar durende opleiding gekomen, zijn wij trots op wat we dagelijks doen. We zijn de spreekwoordelijke spin in het web voor de patiënt. Met onze 24 uurs aanwezigheid coördineren we alle losse zorgstukjes tot een overzichtelijk geheel. Ons werkterrein (care)  vult dat van de dokter (cure) aan. Steeds meer zien wij goede preventie als onze verantwoordelijkheid. Leefstijladvisering en goede voorlichting: voorkomen is beter dan genezen.


Terug naar Charlie. Charlie is een flitsende spoedeisende hulp zuster. Volgens de leader maakt ze het verschil tussen leven en dood. Daar gaan we weer. Doe normaal: 80 procent van ons werk gaat helemaal niet over deze Wild West taferelen. Een half uur naast iemands bed zitten, en z’n hand vasthouden om de klap van de aangezegde kanker te ondersteunen… tja, dat is natuurlijk niet vet cool genoeg voor tv? Charlie leidt een dubbelleven, ze is hooked… Och jee, dat hadden we nog niet gehad. Naast de koelbloedige engel des doods, de hoerige verleidster, de hard werkende dombo, krijgt Nederland nu het beeld van de verslaafde nurse te zien. Verdorie, dat kon er nog bij. Een leuke serie, dat wel, maar niet te vergelijken met de werkelijkheid.

Uiteraard laten we het er niet bij zitten. Plaatsing van onze opinie bewijst – in tegenstelling tot de journalistieke doctrine – dat ook goed nieuws nieuws kan zijn. En met dat goede nieuws sluiten wij graag af. Verpleegkundigen anno 2013 zijn met veel empathie doorwasemde kenniswerkers. Zij baseren hun werk zoveel mogelijk op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast volgen ze de succesvolle werkwijzen uit de praktijk en horen vooral graag wat de patiënt vraagt van hen. Verplegen is een supermooi vak, met soms glitter en glamour, maar (gelukkig) vaak ook niet. Hoewel veel beter dan vroeger, kun je nog vraagtekens zetten bij de beloning, zeker afgezet tegen wat de zogeheten topbestuurders in de zorg toucheren. Welke omroep (de VPRO misschien?) durft het aan om eens een échte documentaire te maken over ons werk. Al zijn we slechte toneelspelers, wij bieden ons graag aan!Angela, Vera, Suzanne, Priscilla, Sophie, Cheryl, Lisanne, Ghislaine, Cristal en Sigiona, studenten hbo-v, Haagse Hogeschool

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.