Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vernieuwde AWBZ: ingewikkeld!

Een nieuw jaar. De eerste dagen zijn begonnen met de beste wensen ‘voor een gezond en voorspoedig 2010’. Niet iedereen is daar even blij mee.

Want hoe begroet je een terminale cliënt waarvan zeker is dat hij of zij binnen afzienbare tijd gaat overlijden? Of hoe breng je de ‘beste wensen’ over aan een partner bij wie je op rouwbegeleidingsbezoek komt?

We kennen allemaal wel zulke situaties waarin de sociaal wenselijke uitingen niet goed zijn. Ik sprak op eerste kerstdag de echtgenote van een in september 2009 overleden man. ‘Ik heb van veel mensen een standaardkaartje ontvangen met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat is me nu niet zoveel waard,’ vertelde ze. Veel meer had ze aan een handgeschreven kaartje waarop de zender een uit het hart komende boodschap had geschreven: ‘Ik wens jou minder zorgen in 2010.’ Dat komt toch heel wat toepasselijker over!

2010 zorgt ook voor nieuwe regels in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), andere tarieven, nog meer bezuinigingen. De nieuwe indicatiewijzer van het CIZ is gepubliceerd, en die probeert bij te dragen aan ‘een transparante wet en aan een uniformere indicatiestelling van de AWBZ-aanspraken’ zoals dat zo mooi wordt omschreven.

Tweehonderdenveertien pagina’s tekst waar wij ons bij het verlenen van de zorg met zijn allen aan moeten gaan houden in 2010. Uiteraard ging ik als eerste op zoek naar de manier waarop de ziekenhuisverplaatste zorg (een hot item in 2009) nu is geregeld. Op pagina 86 en verder van de indicatiewijzer wordt gerept over de afbakening tussen de Zorgverzekeringswet en de AWBZ.  De bemoeienis van de specialist, dan wel de huisarts bij de verleende zorg/handeling is doorslaggevend. Nou, dat kan nog boeiend worden, want echt duidelijk is het niet voor mij.

Lees de onderstaande tekst maar eens:
‘Het feit dat een handeling op voorschrift van de specialist wordt uitgevoerd en niet expliciet is overgedragen aan de huisarts, wil niet zeggen dat de specialist ook verantwoordelijk is voor de uitvoering van die handeling. Nu kan een specialist VP-handelingen voorschrijven die mogelijk ook door een huisarts voor te schrijven zijn. Dan is de mate van bemoeienis van de medisch specialist doorslaggevend bij het bepalen of hier sprake is van Zvw of AWBZ’.

Ik kan het nog even niet volgen. Hopelijk worden er binnenkort duidelijke afspraken gemaakt met het zorgkantoor, zodat we weten waar we aan toe zijn…

4 REACTIES

  1. Goed samengevat. meer transparantie zie ik er niet door komen. Juist meer bureaucratie over wie verantwoordelijk is voor welke zorg en wie dat dan moet gaan betalen. Huisarts of specialist….ik weet het ook niet meer, maar moet als wijkverpleegkundige wel weten of de handelingen die ik uitvoer ook betaald worden. En als huisartsen geen 30 min willen betalen voor het inbrengen van een catheter is het eind zoek denk ik.

  2. Lees alle reacties
  3. Een gemiste kans, toch? Een nieuwe indicatiewijzer maar niet meer helderheid.
    Ik zou zeggen: een mooie kans voor Nursing om hier bijvoorbeeld staatsecretaris Bussemaker nog eens over aan de tand te voelen. Zij zou immers voor minder bureaucratie zorgen!? Kunt u een interwiew aanvragen?

  4. Goede vraag! Er zal altijd – denk ik – ook bemoeienis moeten zijn van een Nederlandse specialist/huisarts. Of maakt dat in ons Europa ‘zonder grenzen’ niets uit?! Ik denk dan b.v. aan een in België verrichte knieoperatie waar na een door de Belgische specialist geconstateerde infectie gedurende drie weken intraveneuze antibiotica wordt voorgeschreven die door de thuiszorg wordt toegediend

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.