Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Verplegen is niet voor jongens

Hoe kunnen we het imago van de verpleging veranderen, zodat meer jongens de opleiding willen doen?

Toen ik op het vmbo de uitslag van mijn beroeptest kreeg dacht ik dat verplegen niets voor jongens was. Een jongen die bedden verschoont, ouderen wast, pasgeboren baby’s baddert en haren kamt. Nee joh! was mijn conclusie.

Totdat ik naar de Open Dag ging van het Noorderpoort college in Groningen. Al mijn vooroordelen over verpleegkunde werden in één dag weggevaagd. Want naast basiszorg zijn er ook verpleegtechnische handelingen zoals katheteriseren en infuusprikken. En met trots volg nu nog steeds de verpleegkundige opleiding.

Maar waar het mij nu om gaat is het imago van de verpleegkunde. Datzelfde beeld dat ik had voordat ik begon met mijn opleiding. Het schrikt jongens af. Maar naast het imago is er nog een mogelijk probleem. En dat is druk vanuit familie, vrienden of klasgenoten. Het overgrote deel kiest voor de economische of technische sector. Je moet dus als het ware een drempel over om niet met de massa mee te gaan.

Aan de andere kant is er een stijging: meer jongens beginnen aan een verpleegkundige opleiding. Goed nieuws! Maar de stereotypering dat verpleegkundigen alleen maar vrouwen zijn heerst nog steeds. Er wordt een beetje lacherig over gedaan en het leidt wel eens tot negatieve reacties.

Kortom, het grootste struikelblok voor jongens is de drempel. Die is nog steeds erg hoog vergeleken met het kiezen van een economische of een technische studie. Maar hoe verlaag je die drempel? En kunnen de media daar invloed op hebben?

14 REACTIES

 1. Ik werk zelf met 2 heren op de afdeling en dit lijkt me enorm. Hun zelf zijn ook echt gek op hun baan. En dat is iets wat me vaak opvalt bij jongens die in de zorg werken, de complete overgave die ze vaak hebben in dit werk wat sommige vrouwen niet eens kunnen.
  Tuurlijk er zijn ook altijd bewoners die liever niet door een man gewassen willen worden maar de meeste zijn erg positief over de mannen in de zorg. Ik denk dat je als man die twijfelt het gewoon is een keertje moet uitproberen en zal zien dat de voldoening veel meer waard is dan de maatschappelijke gedachtes die mensen hebben.
  Mijn moeder adviseerde mij altijd dat ik een broeder moet hebben als ik ooit moet bevallen ” die zijn veel zachtaardiger”
  Heren ik verwelkom jullie graag. Ik werk graag met de heren en merk dat ze zich altijd goed op hun plek voelen! En wat andere denken? Ach jij moet je goed voelen bij wat je doet!

 2. Lees alle reacties
 3. Het is gewoon een geweldig beroep waar je vaak eer uit je werk haalt EN waarmee je vele verschillende kanten mee uit kunt.
  Maar kijk uit zodra men dit straks doorheeft komt er genoeg personeel, en dat is weer een reden voor weer geen concurrerend salaris!
  een goed salaris in combinatie met NORMALE werkdruk zou al een verschil maken.

 4. Leuk stukje om te lezen.
  Ik zelf ben David 20 jaar en doe momenteel HBO-V.
  Mijn 2 interesses zijn techniek en gezondheidszorg, maar de stap naar HBO-V vond ik erg gewaagd. Bang voor de negatieve reacties van vrienden en familie. Daarom heb ik voorheen 2 technische opleidingen gedaan die ik totaal niet interessant vond. Beide opleidingen heb ik niet meer dan 2 maanden vol gehouden.
  Uit eindelijk ben ik blij dat ik voor HBO-V heb gekozen. Dit past helemaal bij mij en ik heb het eindelijk weer eens naar mijn zin op school.
  PS: over die negatieve reacties; ik heb in totaal 1 negatieve reactie gekregen. Mijn andere vrienden namen het voor me op en hebben hem even met beide voeten op de grond gezet. Ik heb er gelukkig geen woord vuil aan hoeven maken.

 5. Beste Quinten,
  na 20 jaar het vak uit te oefenen vind ik het nog steeds een fantastisch beroep.
  Ik ben pediatrisch verpleegkundige, momenteel hoofdverpleegkundige pediatrie.
  Wat anderen schrijven over empathie, en dat mannen die minder zouden hebben dan vrouwen, spreek ik volkomen tegen. Het is de omgeving waarin we opgroeien, school of familie, die dit ten volle kan laten ontwikkelen. Ik moet zeggen dat ik in het begin daar ook wat problemen mee had, maar als je jezelf hiervoor openzet, en niet bang bent van je gevoelens, dan lukt dit bijna iedere man. Andersom, sommige vrouwelijke collega’s missen de eigenschap ‘empathie’ volledig volgens mij, als ik zie hoe ze met patiënten en hun omgeving omgaan…
  Laat je gewoon gaan joh, en amuseer je ook wat in je beroep !

 6. Ik heet Jos en ben na een omweg van 20 jaar in wetenschappelijk onderzoek (biologie) tot het inzicht gekomen dat ik in het verkeerde beroep zat en ben gaan omscholen naar verpleegkundige en werk nu al weer 5 jaar met heel veel plezier in de wijkverpleging (Buurtzorg natuurlijk)
  En ik zou ook willen dat mannen zich meer gaan interesseren voor werken in de zorg. Beter laat wakker worden dan niet!

 7. @Joe
  Ik kan mij goed in jou reactie vinden. Ik zelf moest ook de ‘drempel’ overstappen. Want de rest van mijn klas ging een technische of economische opleiding doen. En er werd toch wel een beetje vreemd gekeken van een jongen die een verpleegkundige gaat volgen. Maar ik ben super blij met mijn keuze en ik vind het een prachtig beroep. Als ik het 2 jaar kon terug draaien had ik nog steeds dezelfde keuze gemaakt!
  @Niels
  Bedankt voor de complimenten! Dat waardeer ik enorm. Ik probeer elke week mijn best te doen om een zo goed mogelijk stukje klaar te leggen. En het is inderdaad de realiteit dat meer vrouwen de verpleegkunde vertegenwoordigen dan mannen. Maar ik denk dat dat zeker veranderd kan worden. Je kan ook zien dat er de laatste jaren veel medische programma’s zijn bij gekomen(Trauma centrum bijvoorbeeld). En misschien wel synchroon komt daar bij kijken dat er een stijgende lijn is van mannen die de opleiding volgen. Verder ben ik het helemaal met je eens dat het een fantastisch beroep is mede door de afwisseling en het contact met de medemens!
  @Kees
  Interessante mening die je hier toe ligt. Heb je misschien ook een bron, vooral van dit stukje ik citeer: “Zelfde als het ouderschap. als je een kind krijgt dan vinden vaders het moeilijk om er mee om te gaan. Worden ze ouder (peuters) dan zijn ze volgens vaders “toegankelijker” Moeders daar in tegen vinden baby’s leuker dan peuters, want daar kunnen ze lekker mee kroelen etc. Iets wat Vaders dus moeilijk vinden.” En waarom zouden wij als man zijnde het gevoel en empathie van de vrouw niet kunnen overtreffen? En zouden wij die wel kunnen evenaren volgens jou?
  @Eddy
  Beste Eddy,
  Ik weet nog weinig van pediatrie af maar het lijkt mij een prachtige specialisatie. En de omgeving heeft m.i. grote invloed. En het is ook als het ware een drempel die je overmoed. Ik heb zelf mijn gevoelens (na enige twijfels) voor opengezet. Dat beschreef ik ook in mijn eerste blog: https://www.nursing.nl/collega-s/weblogs/blog/6091/ik-verpleegkundige-echt-niet
  @Ruth
  Heel erg bedankt voor je complimenten. Ik krijg er een glimlach van!
  Groetjes en een iedereen een fijn weekend toegewenst!
  Quinten Manuel

 8. Helemaal mee eens Eddy, heb genoeg vrouwen gezien bij we de empathie ver te zoeken was en omgekeerd.
  Maar om even te reageren op wat Joe schrijft, prima, goede arbeidsvoorwaarden zijn absoluut een must, maar; die zouden toch sekse onafhankelijk moeten zijn? En juist met altijd maar weer naar de ambulance, ic,etc te verwijzen voor de broodnodige actie om jongens te boeien; Ook dat houdt stereotypen in stand. Er is actie genoeg in elke zorgcategorie, het is maar wat je zoekt. En ook verpleeghuizen hebben mannelijke zorgverleners nodig. Actie genoeg als je openstaat voor verdieping en menselijk contact. En mannelijke patienten vinden het misschien maar wat fijn om eens met “mannen onder elkaar” te kunnen praten.

 9. Beste Quiten,
  Ik vind het mooi om te zien welke ontwikkelingen je doormaaakt en hoe je het vak verpleegkunde ervaart.
  Ga zo door brother!
  ben mee eens dat er meer mannen in ons beroep nodig zijn, want ik ben in mijn loopbaan ook veel mannen tegen gekomen die hart voor de zorg hebben. Kortom ik zou niet stellen dat het geen beroep voor mannen is, dat vrouwen in de meerderheid zijn is een feit.
  laten wij de mannen welkom heten door te stellen dat verzorgen en verplegen ook een mannen vak is.
  Goed van je om deze thema`s te belichten en ons stof tot nadenken geeft. Jij bent een rolmodel voor de mannen, die nog hun twijfels hebben.
  All the best!

 10. Ik ben van mening dat wij nooit een vrouw w.b gevoel en empathie kunnen overtreffen. Dat is een eigenschap wat een man bepaald niet heeft. Heeft hij dat, dan vind die dat moeilijk te laten zien. Want dan zal die wel homo zijn of zoekende (voorbeeld)
  Zelfde als het ouderschap. als je een kind krijgt dan vinden vaders het moeilijk om er mee om te gaan. Worden ze ouder (peuters) dan zijn ze volgens vaders “toegankelijker” Moeders daar in tegen vinden baby’s leuker dan peuters, want daar kunnen ze lekker mee kroelen etc. Iets wat Vaders dus moeilijk vinden.
  Dat geeft aan hoe de verschillende sexen zijn. Niks mis mee maar veel jongens worden verbannen uit de V&V sector omdat zij naar eigen zeggen zich niet voldoende kunnen inleven in de clienten. Raar omdat dit meestal word verkondigd door een Dame.
  Wanneer word er eens geacepteert dat wij anders zijn dan vrouwen? en daarmee andere zorg bieden wat bij definitie niet verkeert hoeft te zijn.

 11. Quinten, allereerst complimenten voor de blogs die je schrijft! Ik me er goed in vinden, omdat ik net als jij tevens leerling verpleegkundige ben, zij het 3e jaars.
  Naast het imago van een vak vol vrouwen, is dit eigenlijk ook realiteit. Maar hoe vaak hoor ik niet van mijn vrouwelijke collega’sdat ze het heerlijk vinden als er ook mannen het team versterken. Snel de knoop doorhakken, snel actie ondernemen. Zo vullen we elkaar lekker aan.
  Inderdaad staat er misschien voor sommige jongens dit imago tegen en denken sommige gasten dat dit vak voor watjes is, maar wanneer er aan mij gevraagt wordt wat ik doe, ben ik elke keer weer trots om te vertellen dat ik leerling verpleegkundige ben!
  Een heerlijk vak, véél afwisseling (in de meeste settings dan), het er-kunnen-zijn voor je medemens, en er vaak iets fantastisch voor terug krijgen. Elke dag sta ik met plezier op om naar mn werk te gaan, en ik weet zeker dat ik dat tot mijn 67e (tegen die tijd misschien nog wel later) doe!

 12. Goede actie dit je dit aankaart in een blog, ben benieuwd naar alle reacties die hierop zullen komen!
  Het is inderdaad wel een drempel voor sommigen (bijv. vertellen aan je vrienden dat je verpleegkundige wilt worden) Met de daarbij behorende grappen en vooroordelen: je zal wel in watten gelegd worden door alle vrouwelijke zusters. Maar ook mindere dingen als je moet er wel van houden om met alleen maar vrouwen samenwerken en het stereotype: je zal wel homo zijn.
  De drempel verlagen waar je het over hebt, is mogelijk door goede arbeidsvoorwaarden te regelen en de jongens laten inzien dat zij net goed dit kunnen als meiden.
  In de media is nu al vaak een mannelijke verpleegkundige aan het werk te zien. Daardoor worden jongens misschien wel geprikkeld om hiervoor te kiezen (actie op de ambulance, SEH, traumahelicopter bijv.)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.