Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Verplegen: mijn droombaan

Vanochtend werd ik met een glimlach wakker. Ik had over mijn werk gedroomd.
Verplegen: mijn droombaan

Maar nu werd ik eens niet moe, zwetend en draaiend wakker. Nee, ik had het naar mijn zin gehad. Het ziekenhuis had besloten eens echt te luisteren naar onze wensen. Om patiënten beter, sneller, efficiënter naar huis te krijgen, hadden ze geïnvesteerd in de verpleegkundigen.

Eerst kregen we spullen. Bijvoorbeeld die geruisloze po-stoelen met keuzemenu, waar ik altijd al over fantaseerde. Met een druk op de knop koos je een sediment-, kweek- of gewassen-middenplasprogramma. Als een koffieapparaat toverde je een potje of de hygiëne naar eigen of dokters wens. En na afloop was er de po-stoelspoeler.

We kregen ook ruimte. Zodat je tussen bed en gordijn ineens weer kon bewegen. Wc en douche werden groter, zodat de deur rondom rolstoel of rollator gewoon dicht kon en water niet per se douchend over kleding spoelde.

We kregen tijd. ‘Voor een goed gesprek,’ knipoogde mijn baas. Of voor hulp bij het eten of een gedetailleerde rapportage.

En ik kreeg nieuwe collega’s. Verpleeghulpen, VIG’ers. Omdat dat sterren zijn aan de basis. Omdat zij ADL-details zien, beter dan de gemiddelde verpleegkundige. Samen met zo’n nieuwe collega runde ik een team van 10 patiënten. Wat ik niet kon, deed zij. Waar zij bezig was, hielp ik. Samen hadden we dezelfde bellen, grapjes en heftigheid. Wat waren we een fijn team.

Vervolgens gaf onze directeur ons de afdeling terug. Volgens de spiksplinternieuwe principes van de thuiszorg, mochten we zelf managen. Iedere verpleegkundige kreeg een eigen aandachtsgebied met een budget. Het was wennen, maar wij wisten wel wat de patiënt nodig had.

Vlak voor ik wakker werd, zei mijn leidinggevende dat ze aangenaam verrast was door onze creatieve oplossingen en ons harde werken. Ze had het niet beter kunnen doen, zei ze.

Wat waren we goed vannacht. Wat was ik trots en enthousiast. Misschien moet ik deze droom maar eens vasthouden, in plaats van vergeten en meenemen naar mijn leidinggevende vandaag.

Wat is jouw grootste droom of wens op de werkvloer; wat maakt voor jouw verplegen tot een droombaan?

9 REACTIES

 1. Wat prettig en rustig gevoel moet dit geven, ik zou ook z’n droom willen hebben met ook geruisloze postoelen, goed materiaal maar ook veel licht, veel ruimte, artsen (lees chirurgen)die ruim de tijd hebben en je fatsoenlijk te woord staan. Een leidinggevende (en alles wat er boven staat) die snapt waar het om draait op de werkvloer. En minder schrijfwerk! En heeeeeeejel veeeeel tijd voor de mensen en dat je nooit meer het gevoel krijgt drie dingen tegelijk te moeten doen en dan nog tekort schiet!
  Dat zou een mooie droom zijn! Misschien dat ik dan wel sta te juichen als mijn kind de zorg in zou willen gaan!

 2. Lees alle reacties
 3. @ Marleen: dat is per ziekenhuis verschillend of ze met VIG’ers werken, maar daar moet je meestal wel voor gediplomeerd zijn. Ook werken ze soms met kraamverzorgenden op de kraamafdeling, dus als je dat wil moet je nog even doorgaan voor kraamverzorgende. Als VIG zijn daar verkorte routes voor. Ook daarbij is het per ziekenhuis verschillend of ze met kraamverzorgenden werken, moet je gewoon kijken bij de vacatures of bellen met verschillende ziekenhuizen in je buurt. Veel succes in ieder geval, werken in het ziekenhuis is echt geweldig ! 🙂

 4. Inderdaad een mooie droom, waarvan ik hoop dat deze snel werkelijkheid wordt ! 🙂
  Ik werk zelf ook als VIG in het ziekenhuis in Ede en dat werkt prima samen met mijn verpleegkundige collega’s. Scheelt jullie als verpleegkundigen vaak een hoop werk en als VIG zie en doe je toch veel meer in het ziekenhuis wat het werk voor ons interessant maakt ! 🙂 Allemaal blije mensen dus.

 5. Wederom een leuke blog!
  Als men echt bereid was hierin te investeren zouden allerlei maatregelen in het kader van patientveiligheid misschien minder nodig blijken, en plegen weer met hun hart bij het werk kunnen zijn. De maatschappij lijkt vooralsnog andere prioriteiten te hebben, totdat ze zelf zorgbehoeftig worden denk ik.

 6. hey, gerdien mag je als vig-er in het ziekenhuis werken?
  ik was namelijk net vanmiddag aan het zoeken voor op de kraamafdeling te werken in het ziekenhuis. Ik doe de opleiding verzorgende ig. en zou het leuk vinden om op de kraamafdeling te werken in het ziekenhuis maar ik zie dat ze het alleen over verpleegers hebben, maar ik zag wel dat je intern een opleiding kon doen…
  maar nu zie ik jou krabbel en vraag het me af of ik met mijn verzorgende ig diploma ook in het ziekenhuis kan werken!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.