Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Visitelopen is moeilijk!

Wat maakt je tot een goede visitelopende verpleegkundige? Moet je pittig de artsen te woord staan of netjes je beurt afwachten? Ben je goed als je de medische taal verstaat of moet je juist in lekentaal duidelijk kunnen maken wat je patiënt nodig heeft?

Moet je als verpleegkundige alvast met een stethoscoop naar de darmen van een patiënt luisteren om tijdens de artsenvisite te kunnen meedelen dat ‘de peristaltiek vrijwel nihil is’ en dat je bovendien toevallig ‘enige crepitaties’ hebt waargenomen toen je ‘de thorax maar meteen even hebt meegenomen in je analyse’?

Moet jij weten hoeveel milligram kaliumchloride moet worden toegediend in hoeveel liter infuus, omdat je zag dat het kalium dalende was, toen je even ´het labwerk inspecteerde´ om te kijken of ´het Hb het voldoende deed op twee RBC’s’?

Ik was ooit een blozende, fluisterende visiteloper toen ik begon. Ik wist nooit wanneer ik vragen moest stellen. Wachtte ik beleefd tot dokters uitgesproken waren, dan waren ze alweer vertrokken. Sprak ik echter voor mijn beurt, dan moest ik medisch gefrons en gezucht doorstaan. Van al dat fronsen ging ik weer blozen. Maar o, wat is dat veranderd.

Tegenwoordig wacht ik beleefd voor ik dokters onderbreek in een zin. En willen ze haastig verder, dan pak ik gewoon een mouw van een jas. Met een strenge blik, charmante glimlach of onnozel schouderophalen, krijg ik zo voor elkaar wat mijn patiënten nodig hebben.

Ik hoorde laatst een collega met een dokter praten. Ervaren sprak zij: ‘De pO2 baart me zorgen. Zal ik de zuurstof maar verhogen naar 3 liter of is de pCO2 verhoogd?’ De dokter was onder de indruk, maar is zij een goede verpleegkundige? Of een dokter?

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik werk zelf op een chirurgische afdeling. Mijn ervaring is dat er vaak jonge arts assistenten op de afdeling werken. Soms ben je als verpleegkundige dan op bepaalde vlakken nog kundiger als die arts assistent. Je hoeft niet alles te weten (je bent geen arts), maar je moet zeker goed meedenken. Ik vindt ook dat je niet altijd alle opdrachten die een arts tijdens de visite geeft, klakkeloos moet opvolgen. Ik heb een aantal maal meegemaakt dat een arts een opdracht gaf die fout had kunnen aflopen als ik het zo klakkeloos had uitgevoerd!!! Dus assertiviteit en een goede communicatie is zeker van groot belang.

  3. Ik denk dat het de bedoeling is om het belangrijkste onderdeel van ons beroep ( volgens mij)namelijk het observeren hier om te zetten naar een gericht rapporteren naar de arts toe. Deze kan niet weten wat er in de afgelopen tijd gebeurt is en dient gericht op de hoogte gebracht te worden. Ook wat de patiënt niet durft te zeggen, en wat mijn persoonlijke mening terzake is geef ik mee. Dit alles met wisselend resultaat, afhankelijk van de dokter.Ik hoef toch zelden te horen van mijn patiënten ” ik vergat het te vragen” of “dat durf ik niet hoor” want dat is dan opgelost. Meestal wordt dit op prijs gesteld. Sommige dokters voelen zich oncomfortabel in het begin, maar ik zeg ook altijd: “U beslist natuurlijk, maar dit is wat ik ervan denk”.Ik houd mij daar ook aan uiteraard. Ik denk niet dat het kennen van medische termen hier primordiaal is maar inderdaad de ervaring de grootste rol speelt. Het blijft een moeilijk evenwicht zoeken. heet dat niet flexibiliteit?

  4. De eerstverantwoorelijke voor de patient is degene die het meest bij de verzorging van die patient betrokken is en die moet meelopen met de visite om de patientbelangen te behartigen. De verpleegkundige moet ook goed op de hoogte zijn van de protocollen en procedures, zodat iedere discipline doet wat tot zijn domein behoort. Assertiviteit en andere goede communicatieve vaardigheden moet die verpleegkundige vanzelfsprekend beheersen.

  5. Om visite te kunnen lopen, moet je de patient kennen en weten wat het doel is van zijn opname/behandeling.
    Visite lopen is samenwerken in het belang van de patient. Hierbij moeten de verpleegkundige inbreng en de medische beluitvorming samen iets opleveren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.