Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Voorlichten (of: bang maken?)

Om bij te blijven scroll ik over de Nursingsite. Want deze verpleegkundige wil up to date verplegen. Ik stuit op een bericht dat er internationaal veel misverstanden bestaan over kanker. Misverstanden bijvoorbeeld over de oorzaken ervan.
Voorlichten (of: bang maken?)

 

Volgens onderzoekers kunnen deze onduidelijkheden uit de weg worden geruimd met goede voorlichtingscampagnes.

Ik lees denk er eens over na. Ik voel me als verpleegkundige nauw betrokken bij de gezondheid van mensen. Uiteraard geef ik adviezen over eet- en leefpatroon bij het stellen van een nieuwe diagnose. Of tijdens het optimaliseren bij een exacerbatie van ‘iets ouds’.

Maar hoever reiken mijn bemoeienissen? Iemand met COPD die veel rookt, wordt nogmaals verteld dat roken de longen schaadt. Wat de meeste rokers op mijn afdeling niet horen, is de eveneens verhoogde kans op bijvoorbeeld een CVA. Want roken is een grote veroorzaker van beroertes. Moet ik dat erbij vertellen? Is dat mijn verantwoordelijkheid? En neemt de kans op depressies niet hand over hand toe als alle plegen alle ziektemogelijkheden gaan noemen? Het lijkt me in ieder geval niet gezond.

Maar dan lees ik verder op Nursing.nl. Ik stuit op nieuw ontdekte feiten, die mensen om mij heen eigenlijk zouden moeten weten. Zo blijk je van hangen boven de wc-bril vaker een blaasontsteking te ontwikkelen, dan van erop gaan zitten. Moet ik dat ook melden aan mijn urinerende patiënten? En de jonge, rokende en pil-slikkende meiden met een longembolie? Moet ik die meedelen dat zij minder kans maken om hun ‘ware’ te ontmoeten door de pil?

Soja verpest de kwaliteit van sperma en pindakaas bevordert astma. Niet ontbijten blijkt slecht voor je werk en je relatie. En als je dan ontbijt moet je dat doen met volkorenbrood, niet met ontbijtgranen (en het liefst zonder pindakaas).

Moet ik op onze afdeling pindakaas verbannen? En bij de anamnese mensen in hun vruchtbare periode voorlichten over gebruik van soja en de pil?

Hoever gaat dit bang maken?
Of is het geen bangmakerij?

2 REACTIES

  1. geweldig hoe je alles aaneen breit. maar dat is nu voorlichten. kijken wie is de mens voor mij, welke voorlichting slaat wel of niet aan. Maar ik vind het een heel prikkelend stukje. Maar neem alles rustig in je op zou ik zeggen en gebruik je nuchtere verstand.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.