Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vriendschap

Ik heb met mijn studiegenootjes een hechtere band dan met andere collega’s. Het is een echte vriendschap met mensen met wie ik hetzelfde deel. Mensen die ik het laatste halfjaar iedere donderdagavond heb gezien omdat we aan ons afstudeerproject werkten.

Op die donderdagavonden moesten we vaak even stoom afblazen. We klaagden over de stress van de opleiding, gooiden ontvangen feedback die in de groep gegooid en boden steun aan elkaar. We zaten in het zelfde schuitje.

Uit een onderzoek van het Amerikaanse Gallup Institute blijkt dat een vriendschappelijke relatie met je collega’s goed is voor de productiviteit, motivatie en collegialiteit. Goede relaties met collega’s verminderen het ziekteverzuim. Ze zorgen ervoor dat werknemers langer bij een bedrijf blijven werken én verminderen de hoeveelheid stress op de werkvloer. Vooral voor vrouwen zijn vriendschapsrelaties op het werk een beschermende factor. Vrouwen maken zich sneller druk om de mening van anderen. Door een vriendschap met collega’s voelen ze zich beschermd en dat doet het stressniveau dalen.

Maar dat vriendschap op het werk ook een negatieve uitwerking kan hebben, is natuurlijk logisch. Want als je een relatie krijgt met iemand op het werk en het gaat uit, dan heb je wel een probleem. Je moet je ex onder ogen komen terwijl je dat misschien helemaal niet wilt. Een ander dilemma duikt op als een collega voortdurend andere collega’s voortrekt omdat ze bevriend zijn. Ik heb dat ooit meegemaakt tijdens mijn vakantiebaantje. Het hoofd van de afdeling was erg bevriend met een paar collega’s en die kregen meer privileges dan anderen. Oneerlijk natuurlijk, en daarnaast verspeelde de baas ook al haar credits bij het personeel.

Ons afstuderen is ten einde gekomen en dus ook de donderdagavonden van stoom afblazen. Ik zal het, net als de rest van de groep, best een beetje missen. Maar misschien is dat nu ook wel het positieve van collega’s; je ziet elkaar toch wel. En zeker in ons vak, waarin je soms met de ene collega een hele serie nachtdiensten draait en de andere collega een maand niet ziet: dat kan echte vriendschap wel aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.