Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijheid

Vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, vrijheid van onderwijs én verpleegkundige vrijheid. Welke vorm van vrijheid hoort niet in het rijtje thuis?

 

Pas op, dit is een strikvraag. Natuurlijk bestaat er niet zoiets als ‘verpleegkundige vrijheid’ of ‘Dag van de Vrijheid voor Verpleegkundigen’. Al zou ik er wel voor willen pleiten. En wel op 14 april. De dag dat Lucia de B. werd vrijgesproken van alle haar ten laste gelegde moorden en zij weer Lucia de Berk mocht heten. Uiteraard was dit een zeer complexe zaak en tot op heden is nog steeds niet duidelijk welke rol haar eigen gedrag en dat van haar collega’s in het geheel hebben gespeeld. Misschien is dat ook niet zo relevant meer.

Wat wel relevant is, is de vraag: wat kunnen we hiervan leren? Kúnnen we hier wel van leren? ‘Als buurmans huis brandt, is het tijd om uit te zien’, aldus een bekend spreekwoord (je moet lering trekken uit iemand anders’ ongeluk). In het interview dat Nursing had met Metta de Noo adviseert zij om eerlijk te zijn. Over onze eigen fouten en over die van collega’s. En om ons daarbij niet te laten beïnvloeden door de groepsmening.

De zaak Lucia de B. leert ook dat ‘verpleegkundige vrijheid’ niet altijd vanzelfsprekend is. Dat is een choquerende conclusie. Bij nader inzien zal het een trieste dag worden, die Dag van de Verpleegkundige Vrijheid. Laten we het daarom maar bij de Dag van de Verpleging houden. Want het is beter om iets te vieren dan iets te gedenken. En in het kader van het vieren hebben wij iets nieuws bedacht: de Nursing Challenge!

De Nursing Challenge is de ultieme verpleegkundige uitdaging van dit moment. We startten op 12 mei, met een reeks toetsen. De beste verpleegkundige maakt kans op prachtige prijzen en de titel Nursing Verpleegkundige van het Jaar 2010! Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat, ga naar www.nursing.nl/challenge. Doe mee! Want ‘die winnen wil, moet wagen’ (als je nooit iets probeert, bereik je niets).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.