Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waar ging het mis?

De wijk- verpleeg- kundige als spil in de wijk: niets nieuws onder de zon meent verzorgende Conny.

Volgens staatssecretaris Bussemaker is de wijkverpleegkundige een belangrijke spil in de wijk. Daarom is het programma de Zichtbare Schakel gestart. Bussemaker vindt dat het werk van de wijkverpleegkundige meer inhoud moet krijgen met meer coördinerende en signalerende taken, naast de verplegende taken.  Dit alles is vooral bedoeld om de cliënten een betere begeleiding te geven in het zelfstandig wonen. Daarmee wordt men niet afhankelijk van de AWBZ, volgens de bewindsvrouw. En dat spaart geld uit.

 

Niets nieuws

Ik juich elke initiatief toe dat een bijdrage kan leveren aan betere zorg. Wat ik echter niet goed begrijp, is dat er niets nieuws onder de zon is in dit bericht. Want de wijkverpleegkundige is altijd al een professional geweest die een schakelfunctie heeft tussen de betrokken partijen. Net zoals een wijkagent, is zij bekend met de situatie van het leefklimaat, met de mensen die in de wijk wonen.  Zij is bij uitstek degene die meteen knelpunten signaleert.

 

Waarschuwingen

Wat is er ook alweer de oorzaak van dat de wijkverpleegkundige op de achtergrond kwam te staan? Waar is het misgegaan? Een artikel uit het archief van Trouw laat het duidelijk zien.  De Inspectie voor de gezondheidszorg en V&VN waarschuwden later ook voor de problemen als gevolg van bezuinigingen in de thuiszorg.

 

Goedkoop, duurkoop

Het is heel goed om voorzichtig met gemeenschapsgeld om te gaan, ook noodzakelijk. Maar soms is goedkoop juist duurkoop. Ik ben ervan overtuigd dat Den Haag meer naar de zorgverleners van de primaire zorg zou moeten luisteren. Uiteindelijk zou dat rendement op kunnen leveren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.