Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Wachtlijst voor PGB ?!

Minister Klink verraste vorige week vriend en vijand door per 1 juli een wachtlijst voor het persoonsgebonden budget aan te kondigen. Het geld is op.

Voor het zoveelste jaar op rij is het PGB door het ministerie van VWS te laag begroot. Zij die een persoonsgebonden budget nodig hebben komen vanaf 1 juli op de wachtlijst. Een brede meerderheid van de Tweede Kamer is hier fel op tegen.
Minister Klink heeft intussen aangekondigd de ingangsdatum van deze maatregel nog ‘even aan te houden’. Maar de minister blijft de noodzaak van de ingreep verdedigen.
Een spoeddebat in de Tweede Kamer moet de minister op andere gedachten brengen.

Wat de gevolgen van de wachtlijst voor het PGB kunnen zijn, is al uitgebreid in de media behandeld, maar dat cliënten in de thuiszorg minder zorg krijgen, is niet juist. De zorg die ze vanaf 1 juli krijgen wordt niet geleverd door ZZP-ers maar door een  thuiszorgorganisatie. Die stuurt vervolgens de cliënt een rekening.

Dat we moeten bezuinigen in Nederland, weten we allemaal. Maar de keuzes die gemaakt worden, daar kan ik me soms kwaad over maken. Juist daar waar je als samenleving een sociaal gezicht kunt laten zien met zoiets als het persoonsgebonden budget, daar wordt nu simpel door de minister een streep door gehaald (als het tenminste doorgaat).

Zorgvragers kunnen niet meer zelf bepalen wie de zorg komt leveren, ZZP-ers verliezen een belangrijk deel van hun inkomen, instellingen die grotendeels op een PGB draaien kunnen failliet gaan. Ouders die een PGB aanvragen zodat zij een kind thuis kunnen houden, hebben nu geen andere keuze dan het kind in een instelling te laten opnemen. ‘Het gezin is de hoeksteen van de samenleving.’ Tenminste, dat stelt het CDA, de politieke partij van minister Klink.

Maar hoe je dat zonder PGB kan waarmaken, da’s nu even niet belangrijk, lijkt het.
Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt, en dat de voornemens van minister Klink snel van tafel gaan.

6 REACTIES

 1. Nu wil ik toch wel even reageren, zelf heb ik 3 kinderen met ADHD en Asperger, ook ik heb PGB’s voor mijn kinderen, en zonder die PGB’s zou ik ze niet thuis kunnen houden. Lekker spelen met de kinderen (in de ogen van anderen) is natuurlijk wel erg makkelijk gezegd, dit heet respijtzorg, ouders krijgen dit om ze even te ontlasten, zodat je even tijd voor jezelf hebt.
  Ik snap dat ouders”van “gewone” kinderen dat ook wel zouden willen, maar willen zij ook onze kinderen met de problemtiek die zij hebben? Denk het niet!
  Ook zo’n broodje aap verhaal dat je op vakantie kunt gaan van je PGB, echt niet ik, elke 3 maanden moet ik 6 verantwoordingsformulieren in vullen voor het zorgkantoor om te bewijzen dat het geld goed is besteed, is het niet volgens de regels, dan kun je het allemaal terug betalen.
  Ik wordt niet goed van al dat gezeur over kinderen met autisme die dan zogenaamd niks zouden hebben, daar zijn wij “de ouders” ook echt niet mee geholpen, ben zelf veel minder gaan werken omdat mijn kinderen mij hard nodig hebben thuis, vind dat ook geen probleem, maar het is wel fijn als je af en toe hulp krijgt om iets voor jezelf te doen, want ook als ze op school zijn heb je het er druk mee, er is nl. altijd wel een therapie of afspraak etc waar je naar toe moet.
  Dus hou nou een op met dat veroordelen van mensen die een PGB krijgen voor hun kind, ze krijgen dat echt niet voor niks en de regels zijn erg streng, en wordt dus niet zomaar verstrekt, en minister Ab Klink, die mag gerust een weekje bij mij komen meedraaien in ons gezin, geld ook voor Rouvoet trouwens, dan leren ze misschien waar het om gaat en nemen ze niet van die onzinnige beslissingen

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het met Conny eens. Kijk kritish naar het verlenen van de Pgb.Jij als ouder bent er om een kind te begeleiden in wat dan ook. Ik neem mijn petje af voor ouders die dat ook doen zoals Conny,maar er zijn er vele die het wel makkelijk vinden. Ook bij mijn buren komt er elke week een hulp om het kind met asperger te vermaken terwijl de moeder de hele week thuis is.De pgb is zo hoog dat de vakntie mee gefinancieerd wordt,en det is niet een envoudige vakantie maar met het vliegtuig. Dit is voor vele hardwerkende ouders met `normale`kinderen te gek voor woorden

 4. Dat er eens een betere controle komt op de PGB vind ik volkomen terecht. Zelf heb ik ook een autistische zoon maar PGB voor zwemles (5 jaar!) heb ik echt nooit gehad! En waarom? Ik ben zijn moeder, dus ja, mijn kind begeleiden, dat deed ik gewoon! Op aanraden van een orthopedagoog heeft hij 3 jaar PGB gehad voor het maken van uitstapjes met iemand om mij te ontlasten, omdat zij dit toen echt nodig vond.Andere voorstellen die mij werden gedaan, zoals een logeerhuis wilde ik niet.
  Ik vind het echter de spuigaten uitlopen nu mijn buurvrouw voor haar dochter die Asperger heeft, begeleiding wil om met het meisje de stad in te gaan en haar op te maken!!! Waar ben je dan mee bezig?
  Hiermee wil ik echter niet zeggen dat het PGB moet stoppen, maar er mag gerust kritischer worden gekeken naar de soort hulp.

 5. Casy, volgens mij sla je de plank mis. Jammer dat men er zo over denkt en zo onwetend is.
  Toevallig heb ik een autistisch kind. Het is niet de zwemles die vergoed wordt, maar de begeleiding daarvoor. Je kunt een autist moeilijk in een zwemgroep met 15 anderen zetten… en extra begeleiding kost nu eenmaal geld. Alsof een autistisch kind geen extra zorg nodig heeft, ga er maar aan staan!
  Zonder pgb had mijn zoon al lang in een instelling gezeten. Goddank dat dit niet hoefde te gebeuren.

 6. Voor vele die het echt nodig hebben is het vervelend.Maar over het algemeen worden pgb te gemakkelijk verleend en veel misbruik van gemaakt. Er valt veel mee te sjoemelen.terwijl in de AWBZ zorg vele regels zijn.
  Een voorbeeld: waarom moet een zwemles worden vergoed voor een autist,waarom moeten er spw ers komen om een kind te vermaken. Het loont tegenwoordig om een stempel te hebben terwijl er genoeg mensen zijn die het ook niet kunnen betalen. Om met een bejaarde te kunnen wandelen of sociaal contact te hebben krijgen ze geen indicatie Awbz terwijl zij het veel harder nodig hebben. Maak een 1 soort zorg met gelijke rechten

 7. Het blijft een heel spannend verhaal. Mijn allergrootste zorg is; Hoe moet het verder met de zorg in Nederland?! De budgetten in de totale AWBZ worden consequent overschreden en de vraag naar zorg neemt toe! Kunnen wij dit als Nederland blijven dragen?
  Echter een acute STOP op zorg is mijn inziens de oplossing niet. Sterker nog, daar maak je de bestaande problemen alleen maar groter mee. Dat reguliere instellingen hun aanbod moeten aanpassen aan de vraag lijkt me logisch, maar hoe kan dat nog als je een bedrijf hebt met pakweg 10.000 klanten? Moet de politiek daar ook niet eens naar kijken?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.